IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията на Байдън въвежда нови ограничения за доставчици на Huawei

Мерките ще покажат, че правителството на САЩ заема твърда позиция по отношение на износа за компанията

10:42 | 12.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През тази седмица американското правителство промени лицензите за компании, които доставят артикули за китайския производител на мрежово оборудване и смартфони Huawei. Промените могат да нарушат съществуващите договори с Huawei, които са били договорени съгласно предишни лицензи, цитира Ройтерс двама души, запознати с темата

Мерките ще покажат, че правителството на САЩ заема твърда позиция по отношение на износа за компанията. Huawei е в черния списък на САЩ поради опасения за националната сигурност. Говорител на Министерството на търговията на САЩ отказва да коментира темата, като пояснява, че информацията за лицензирането е поверителна. Говорителка на Huawei също отказва коментар.

През януари администрацията на предишния президент Доналд Тръмп реши да откаже 116 лиценза на обща стойност 119 млрд. долара и одобрява само четири лиценза на стойност 20 млн. долара, става ясно от документ на Министерството на търговията на САЩ, с който  Ройтерс разполага. Така американските санкции затрудняват сериозно бизнеса на Huawei.

През 2019 г. компанията беше поставена в черния списък за износ от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. САЩ значително ограничиха доставките до групата.

Междувременно проблемите с доставките влияят върху производството на вътрешнофирмените чипове Kirin.

Основателят на компанията Рън Джънфей вече изрази надежда, че новата администрация на САЩ под управлението на Джо Байдън ще провежда „отворена политика".

САЩ обвиняват компанията, че поддържа връзки с правителството в Пекин, и подозират, че Huawei предлага "шпионска задна врата", за да получат властите достъп до държавни или фирмени тайни. Huawei отхвърля това обвинение. Съвсем наскоро компанията си направи изводи от нарастващите проблеми и продаде марката си за по-евтини смартфони Honor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още