IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на T-Mobile се сринаха заради опасения за сделката

Tрудностите при прогнозиране на регулаторните решения водят до поевтиняване на акциите

10:20 | 06.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на T-Mobile се сринаха заради опасения за сделката

Цената на акциите на четвъртия по големина мобилен оператор в САЩ T-Mobile се срина в четвъртък с 3,7% до 33 долара за брой, след като Bloomberg News предаде, че Sprint Corp. е близо до споразумение за цената на придобиване от почти 40 долара за брой. По-късно ценните книжа се възстановиха частично, но все пак поевтиняването за деня е 2,3%.

И докато някои инвеститори може да не са доволни от цената, която оценява компанията на 31 млрд. долара, опасенията, че сделката ще бъде блокирана от регулаторите, са най-голямата причина за спада на акциите, казват от MKM Partners LLC.

Компании, които ще се сливат в сделка, обект на регулаторни проучвания, като сливането на US Airways Group с AMR Corp., често се търгуват с големи отстъпки заради трудностите при прогнозиране на регулаторните решения. Докато скептици като MoffettNathanson LLC оценяват шансовете за одобрение за сделката за T-Mobile на 10 процента, Albert Fried & Cо е по-оптимистично настроен и заяви, че в случай на провал T-Mobile може да бъде придобита от Dish Network Corp. В случай на успех на сделката със Sprint, инвеститорите, които са купили акции на T-Mobile по цената на затваряне от четвъртък, ще осъществят печалба от 19 на сто, пресмята Bloomberg.

„Отчитайки всичко, смятам, че вероятността от сделка е 50/50“, казва Том Бърнет, директор изследвания в Wall Street Access Corp., която е специализирана в сливания. „Това не значи, че Sprint и T-Mobile не трябва да се опитат“, казва той. 

Sprint ще предложи да плати около 50% от цената в акции, а останалите 50% в брой за цената на T-Mobile в сделка, която ще оцени дружеството на около 31 млрд. долара, смятат източници, запознати с въпроса, които са помолили да не бъдат назовани. 

В четвъртък акциите на T-Mobile приключиха търговията на цена от 33,49 долара за брой, което е спад от 2,3 на сто, след като отчетоха ръст от 65 на сто за последните 12 месеца заради спекулациите от придобиване. Мажоритарен собственик в базирания във Вашингтон оператор е Deutsche Telekom AG.

В продължение на дълго време T-Mobile US се считаше за „проблемното дете“ на Deutsche Telekom. През първите три месеца на годината обаче операторът е успял да спечели нови 2,4 млн. клиенти, като въпреки това отчете загуба от 151 млн. долара. През предходното тримесечие компанията отчете печалба в размер на 107 млн. долара.

Антитръстовите условия за придобиванията са високи, тъй като след такива сделки се очаква цената на услугата да се повиши. Преди три години T-Mobile US трябваше да бъде придобит от лидера в бранша AT&T за 39 млрд. долара. Тогава обаче властите на САЩ блокираха продажбата с аргумента, че в САЩ трябва да има най-малко четири национални мобилни оператора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още