IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

America Movil и Ferrovie дело Stato ще пласират облигации в Европа

Възможностите за продажба на дълг на Стария континент проучва и Louis Dreyfus Commodities

16:24 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
America Movil и Ferrovie дело Stato ще пласират облигации в Европа

America Movil и италианската транспортна компания Ferrovie дело Stato ще продадат облигации в Европа, след като доходността по корпоративния дълг в региона падна до най-ниското си ниво от почти месец, предаде Bloomberg.

Доставчикът на безжичен интернет, контролиран от мегната Карлос Слим, продава облигации, деноминирани в евро и британски лири, за 1,3 млрд. евро (1,7 млрд. долара), като това е първата емисия на компанията от повече от година. Същевременно италианската държавна компания планира първата си емисия от 2008 г. насам.

Данни на Bank of America Merrill Lynch сочат, че доходността по дълговите книжа на европейските нефинансови компании е паднала до средните 2,02%, което е най-ниско ниво от 19 юни. Цената на застраховката на европейския корпоративен дълг в случай на загуби също е по-ниска – според Markit iTraxx Europe Index, който следи 125 компании с инвестиционен рейтинг, понижението е с 1,3 базисни пункта до 107 базисни пункта.

Уверенията на централните банки, включително Федералния резерв и Европейската централна банка, че стимулите за икономиката ще бъдат запазени допринасят за стабилизирането на европейските пазари на облигации. Същевременно със забавянето на китайската икономика корпоративният кредитен риск в региона също намалява, отбелязва информационната агенция.

“Пазарът днес изглежда доста положително”, коментира Харприйт Пархар, кредитен стратег в Credit Agricole SA в Лондон. “Може да не е брилянтен, но е в синхрон с очакванията”, допълва експертът.

America Movil планира да продаде 10-годишни облигации за 750 млн. евро и дългосрочни облигации с падеж юли 2033 г. за 500 млн. паунда, съобщава запознат източник, пожелал анонимност. Ferrovie дело Stato планира аукцион на 7-годишни облигации за 750 млн. евро. Говорителите и на двете компании не са били открити за коментар.

Louis Dreyfus Commodities, най-големият световен търговец на суров памук, също е упълномощил банки да организират евентуална продажба на облигации в Европа. Запознат източник, пожелал анонимност, съобщава, че компанията започва преговори с потенциални инвеститори утре. Това ще бъде първата продажба на облигации в региона за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още