IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски компании задържат пратки на Huawei заради забраната на Вашингтон

Китайското дружество се оплака, че само през юни са били конфискувани нейни пратки на стойност 400 млн. юана

14:15 | 26.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската транспортна компания FedEx Corp. вероятно е задържала повече от 100 пакета на Huawei Technologies във връзка с наложените забрани от страна на Вашингтон, които се отнасят за китайския телекомуникационен гигант, съобщава Ройтерс. 

В същото време Huawei обвинява друга американска компания, този път за производство на електроника – Flex, че също е задържала редица пратки.

Пекин започна разследване срещу FedEx през юни, след като Huawei заяви, че американското дружество е отказало да поеме пратките. Решението на американската компания е продиктувано от наложените през май забрани относно търговията между американския бизнес и китайската телекомуникационна компания.

„Разследването показва, че FedEx е заподозряна в задържането на повече от 100 пакета на Huawei, влизащи в Китай“, посочват от китайската информационна агенция Xinhua.

Докладът от разследването следва изказването на Huawei, че Flex е задържала нейните стоки в Китай.

Тази новина бележи поредното отражение на търговската война между двете най-големи икономики в света и забраната срещу Huawei, които не само разтърсиха световната верига на доставки при технологиите, но  и предизвикаха огромно объркване сред компаниите и организациите извън пределите на САЩ по отношение на наложените ограничения.

FedEx се извини за многобройните случаи на отклоняване на пратките на Huawei, които компанията описва като „оперативни грешки“.

Huawei заяви пред Ройтерс, че Flex е задържала пратки на обща стойност 700 млн. юана (101,81 млн. долара) в своята фабрика в Китай.

Flex е запазила продуктите на Huawei в своята фабрика в Джухай, след като американските забрани причиниха сериозни щети на бизнеса на китайската компания, се посочва още в доклада.

Пак пред Ройтерс Huawei сподели, че през юни е успяла да си върне пратки за 400 млн. юана, като все още се опитва да си получи обратно останалите.

Flex заяви в петък в тримесечния си отчет, че ще ускори процеса по намаляване на експозицията си към определени продукти в Китай и Индия след последните геополитически сътресения, които сериозно са повлияли най-вече на един конкретен „клиент в Китай“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още