IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори пращат Sky в ръцете на Comcast

Disney може да спре Fox в битката за наддаването заради предварително споразумение с Comcast, смята анализатор от Bloomberg

21:06 | 27.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Редица анализатори и инвеститори смятат, че наддаването между 21st Century Fox и Comcast Corp. за контролния пакет кации на британската телевизионна компания Sky е предрешено. Според тях вече съществува предварително споразумение между Walt Disney Co. и Comcast, което зачерква Fox като краен победител в битката за британския телевизионен оператор, съобщава Bloomberg.

Fox трябва да обяви своята нова оферта за продобиване на Sky до 9-ти август.

“Очакванията са наддаването скоро да приключи“, смята Пол Суийни, анализатор в Bloomberg. "Мисля, че Disney и Comcast са се споразумели. Първите взимат Fox, докато другите придобиват Sky”, допълва той. 

Развоят на битакта между двете компании зависи до голяма степен от сделката между Disney и Fox.

Близо едногодишният стремеж на Disney да придобие активите на Fox почти приключи. Но двете компании все още има какво да обсъждат. 

С тази сделка Disney ще наследи и 39-те процента на Fox в Sky. Това ще доведе до ситуация, в която Disney може да се бори за контролния дял на телевизионния оператор или да го остави  да бъде спечелен от Comcast.

Гигантът в развлекателната индустрия също така стана мажоритарен собственик на стрийминг мрежата Hulu LLC, като същевременно пусна своя онлайн услуга. 

От своя страна Fox се опитва да придобие останалите 61% от Sky. Tам компанията води битка за наддаване с Comcast, който надмина своя претендент, вдигайки залога при наддаването до 34 млрд. долара.

Въпросът сега е дали Disney ще продължи с придобиването на останалата част от Sky, или ще отстъпи в наддаването. До 9-ти август Fox ще обяви своята нова оферта за британския телевизионен оператор, която трябва да бъде подкрепена от инвеститорите.

И Disney, и Comcast ще следят отблизо петъчната среща в Лондон, където Британската агенция по придобиванията ще проведе изслушването за цената, която наддаващите страни трябва да платят.

Агенцията има правомощието да постави минимална цена при всяка оферта за Sky, фактор, който може да добави милиарди долари към самите оферти.

Disney  заяви, че всяко следващо повишаване в офертата за Sky ще добави около 1,5 млрд. долара допълнителен данък и 60 млн. долара допълнителна годишна лихва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още