IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple замразява проекта си за „Walkie Talkie“ за iPhone?

Причината може да е в напускането на водещия лидер за технологията в т. нар. Project OGRS

12:31 | 27.08.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc очевидно слага „на трупчета“ иновативния си проект за безжична технология, който позволява на потребители на iPhone в райони без мобилен обхват, като ски писти или отдалечени планински райони, да осъществяват контакт с други собственици на iPhone в близост.

Според материала на The Information компанията от Купертино е отложила плановете си за въвеждането на т. нар. функция „уоки-токи“ в iPhone. Предполага се, че Apple разработва тази технология в партньорство с Intel като начин да позволи на потребителите на iPhone да общуват в райони без клетъчно покритие.

Според статията технологията би трябвало да работи като „уоки-токи за текстови съобщения“ и вътрешнофирмено е наричана „Project OGRS“ заради термина „Off Grid Radio Service“. 

„Project OGRS“ би изпълнила радиочестотния спектър от 900 мегагерца, който в момента се използва за радиокомуникация в редица области  като комуналната, нефтената и газовата промишленост. По този начин функцията би позволила на хора с iPhone да достигат до близки собственици на смартфони в райони без клетъчно покритие, твърдят източници на изданието.

Самата инициатива досега не намираше широко отразяване, камо ли фактът, че е спряна. Не е ясно колко далеч са стигнали Apple и Intel в процеса по разработката на тази технология. Конкретните причини за отказа също не са ясни, но The Information отбелязва, че „напускането на лидера на проекта в Apple е било фактор“.

Става дума за Рубен Кабалеро, който напусна Apple през април, а в материала на сайта „Project OGRS“ се описва като негова „рожба“.

Друг основен фактор за замразяването на проекта обаче вероятно е развитието на взаимоотношенията на Intel с Apple. Твърди се, че функционалността на уоки-токи „разчита на клетъчни модеми на Intel в предстоящите модели на iPhone“. Наскоро Apple придоби бизнеса с модеми на смартфони на Intel, което може да помогне за активизирането на тези усилия за уоки-токи.  Apple обаче наскоро постигна и споразумение с Qualcomm и е в процес на разработване на собствени вътрешнофирмени модеми.

The Information отбелязва освен това, че е възможно OGRS да се „появи в бъдещи iPhone“, но няма гаранция за това към този момент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
нали говориме за Walkie talkie ... за къв оператор и за кви вируси говориш ?Нокиа бяха вкарали (по спомен) опция телефона да работи като радио с обикновен кодек. и за това можеше да си говориш със събратята които са около теб ... но не и с някой от другия град. И изобщно не им трябваше много време ... подържал съм телефонна централа на известна немска фирма,и тази опция си е имаше от началото, но само определени хора получаваха трейнин :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
pioner
преди 4 години
По него време khao нямаше възможност телефоните да се заразяват през интернет, а подслушването ставаше само през оператор. И на службите по света им трябваха няколко месеца за да се ориентират. Предполагам, че заради нежеланието на Apple да си сътрудничи с властите те няма да декриптират този нов стандарт за комуникация отново ще имаме подобна ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
то и другите са радиовълни, ама предполагам ми разбра идеята :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
и къде виждаш проблем ? Щом не е през мрежата, са радиовълни, а те се подслушват ежедневно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
Nokia направи един от моделите си да може да комоникира със събратята си без да му е нужна мрежа. Проблема който се появи е, че криминалният контингент много хареса модела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още