IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BT Group води ексклузивни преговори за придобиването на EE

Предложената сума за сделката е 12,5 млрд. паунда

14:01 | 16.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Телекомуникационният гигант BT води ексклузивни преговори за придобиването на EE – най-голямата мобилна мрежа във Великобритания, за 12,5 млрд. паунда (19,5 млрд. долара), пише BBC.

В края на ноември BT заяви, че преговаря за купуването на EE или O2, която е собственост на испанската компания Telefonica.

"Предложеното придобиване ще позволи на BT да ускори действията по изпълняването на мобилната си стратегия“, посочва компанията в изявление.

Съгласно условията на предложената сделка собствениците на EE – германската Deutsche Telekom и френската Orange, ще вземат съответно 12% и 4% от акциите.

Deutsche Telekom ще има право да назначи свой член в борда на директорите, посочват от BT.

Поглъщането на EE ще даде възможност на BT да предоставя едновременно широколентов интернет, мобилни услуги, телевизионни услуги и фиксирана телефония.

EE е лидер на пазара на 4G услуги и има 24,5 млн. клиенти. Тя притежава и 33,8% от пазара на мобилни услуги по приходи във Великобритания, посочва Citigroup. BT твърди, че тази сделка ще ѝ позволи да предоставя на клиентите си непрекъснат достъп до интернет.

Собствениците на EE по-рано заявиха, че плановете за първично публично предлагане на компанията през тази година засега се отлагат.

Въпреки преговорите BT заяви, че ще продължи със собствените си планове за предоставяне на мобилни услуги за бизнеса и потребителите и заяви, че „остава уверена“ в тях, независимо от това дали сделката с EE ще се осъществи.

Анализаторът на CCS Insight Паоло Пескаторе предупреди, че сделката ще трябва да бъде одобрена от телекомуникационния регулатор Ofcom.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още