IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булсатком" и "България сат" са сключили извънсъдебно споразумение за неустойки

В момента капацитетът на спътника е запълнен на ниво от 14-15%, до две години запълването трябва да е на 60%

15:33 | 01.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;България Сат</em></p>

Снимка: България Сат

След неколкогодишни преговори с предишното, а отскоро и с новото ръководство в българския телевизионен доставчик „Булсатком“, компанията и операторът на българския телекомумикационен сателит „България сат“ са сключили извънсъдебно споразумение по неустойките, които "Булсатком" дължи. Това e станало в края на миналата година, призна на среща с журналисти главният изпълнителен директор и основен акционер на „България сат“ Максим Заяков.

Още преди изстрелването на българския сателит през 23 юни 2017 г. двете компании бяха сключили дългосрочен договор за ползване на сателита, а това бе и едно от важните условия за получаване на кредит за финансиране на начинанието от американската Exim Bank. В крайна сметка обаче операторът реши да продължи да работи с досегашния си доставчик Hellas Sat.

По думите на Заяков вече е запознало изплащане на някои неустойки по договора, като мениджърът не влезе в детайли заради строгите клаузи за поверителност. Все пак стана ясно, че плащанията (които вероятно са на сума стотици милиони левове) ще продължат и през следващ период.

Капацитет и клиенти

„В момента капацитетът на спътника е запълнен на ниво от 14-15%“, призна Заяков. По думите му дори и при тази ниска ставка компанията ще бъде на оперативна печалба до края на годината. Въпреки това до две години „България сат" възнамерява да достигне капацитет от 65% на спътника си, който изстреля през 2017 г. след инвестиция от над 230 млн. долара. До пет години пък се очаква капацитетът да е запълнен на 85%, което според мениджмънта е „здравословното максимално запълване“ за подобни спътници.

Сред клиентите на оператора са компании от Сърбия (Polaris Media), Германия и Ирак. В България и bTV Media Group ползва възможностите на BulgariaSat-1 при т. Нар. „живи връзки. Заяков разкри, че в момента текат преговори с възможни клиенти от Ръмъния, Гърция, Белгия и Украйна". Сред услугите, които дружеството може да предложи на клиентите си, освен основната DTH, са и живи включвания от място на събитие, корпоративни комуникации, както и стратегически услуги за военния сектор. Обхватът на сателита покрива почти цяла Европа без Скандинавието.

За пореден път Заяков благодари публично на компанията на Илън Мъск SpaceX, благодарение на която животът на спътника е бил удължен с близо 5 години заради изстрелването вместо до геостационарна трансферна орбита - до суперсинхронна орбита. Сега животът на сателита вече е почти 21 години, а това би означавало 5 години повече приходи за дружеството.

Предисторията

Изстрелването на сателита бе празнувано преди години като голямата възможност за още по-ускорено развитие на стартиралата от Стара Загора дейност „Булсатком". Проучванията и първото запитване за кредит започват през 2010 г. Когато към 2014 г. Придобива конкретни измерения, в София операторът е имал около 120 000 антени. Анализ е показал, че при около 85% от тях преинсталацията ще е лесна. При половината от останалите около 15% е било нужно преместване на антените на друго място, а при останалата половина ползването на „Булсатком" при новите условия би било невъзможно. Заяков направи аналогия за разходите със съседна страна, където разходите за преинсталация са възлизали на 9 евро на адрес.

Двамата основни акционера и в "България сат" и в "Булсатком" бяха Пламен Генчев и Заяков. „България сат" взе заем от американската Exim Bank от 150 млн. долара, а в същото време "Булсатком" взе кредит от 85 млн. евро от консорциум от банки, начело с Deutsche Bank - Лондон, и с участието на ЕБВР, Raiffeisen Bank, фонд на Citi и KBC. Операторът обаче започна да страда заради високите дългове, а през миналата година кредиторите назначиха екип по преструктуриране, който да оздравява компанията.

Така в крайна сметка Заяков се оттегля от "Булсатком" и се концентрира само над "България сат", където по-малък съакционер е бившият технически директор на Hellas Sat Георгиос Скикос.

А може би най-доброто в цялата история е, че въпреки несъвсем успешните съвместни бизнес проекти двамата партньори успяват да запазят нормални отношения. Доказателството – сключеното извънсъдебно споразумение и дори изказаната пред журналисти възможност някой ден "Булсатком" все пак да стане клиент на "България сат".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още