IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на Huawei в САЩ ще се реши в близките седмици

Предстоят съдебни изслушвания и разглеждания на казусите на компанията за кражба на търговска тайна и измама

11:27 | 12.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Два важни случая, включващи базирания в Шънджън хардуерен гигант Huawei, ще се раздвижат в следващите седмици, докато администрацията на президента Доналд Тръмп преценява дали да ограничи допълнително възможността американските компаини да използват телекомуникационно оборудване, произведено в Китай, пише CNBC.

Решаването на тези въпроси ще засегне търговските преговори между САЩ и Китай, които са силно фокусирани върху проблеми, свързани с предполагаемата подкрепена от властите кражба на интелектуална собственост от страна на Китай. Успехът на съдебните дела на Huawei пък ще повлияе значително на възможността на администрацията на Тръмп да убеди съюзниците си, че могаt спокойно да последват американската позиция за произведеното в азиатската страна оборудване.

Екстрадицията от Канада

Канадското министерство на правосъдието в момента разглежда искането на САЩ за екстрадиция на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу, дъщерята на основателя на компанията, по обвинения в измама.

Прокурори от Ню Йорк твърдят, че Мън и Huawei са извършили измама, като се искали да скрият от американски банки плащания, направени за оборудване, което е продавано в Иран - нарушение на санкциите срещу страната.

Министерството на правосъдието на Канада има срок до 1 март да реши дали да даде официално одобрение за започване на изслушванията на аргументи за и против екстрадицията. Ако това се случи, Върховният съд на Британска Колумбия ще насрочи изслушванията, твърди говорител на канадското министерство на правосъдието. Следващото явяване пред съда на Мън е насрочено за 6 март, посочва още говорителят.

Случаят се оказа особено чувствителен за Канада, тъй като доведе до няколко дипломатически конфликта с Китай и до потенциални ответни арести на няколко канадски граждани, живеещи и работещи в Китай. Заради това Канада може да има допълнителен стимул да защитава собствените си търговски интереси с Китай, като направи екстрадицията в САЩ по-трудна.

Развитие по случая с T-Mobile

За 28 февруари е насрочено изслушване в Сиатъл, на което Huawei ще трябва да отговори на обвиненията, че е откраднала патентована технология на T-Mobile, по-конкретно спецификации за робот за тестване на смартфони наречен „Tappy”       

Huawei твърди, че случаят вече е бил решен през 2017 г., когато съдът е решил изплащането на 4,8 млн. долара в полза на T-Mobile, но това е само част от сумата от 400 млн. долара за щети и загубена печалба, които T-Mobile искаше.

„Съдебните заседатели в Сиатъл не откриха нито вреди, нито умишлено и злонамерено поведение по отношение на търговската тайна“, коментира говорител на Huawei.

Забрана за ползването на китайско обородуване

Huawei и друг китайски производител на хардуер – ZTE, от години се сблъскват със забрана за ползването на тяхно оборудване в САЩ за определени цели. Но президентът Доналд Тръмп планира налагането на нова заповед от началото на март, която може да донесе по-широка забрана за ползване на оборудване, създавано от тези компании, е потвърдил представител на властите пред CNBC.

Както се случи в други страни, като Австралия, новата забрана се очаква да се фокусира върху оборудване за 5G мрежи.

Това се случва в момент, в който администрацията на Тръмп предполагаемо е дал препоръки към Съвета за национална сигурност да национализира усилията за 5G, за да може страната да се конкурира по-добре в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още