Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

България, Румъния и Сърбия свързват телекомуникационните си мрежи

Страните започват партньорство за свързване на мрежите в граничните си райони

България, Сърбия и Румъния стартират партньорство за свързване на националните телекомуникационни мрежи в граничните райони на трите държави, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Решението за партньорството е взето по време на официална среща, проведена на 16-и юни във Видин, в рамките на която е създаден управителен и технически съвет, който ще се грижи за подготовката на тристранния проект.

На срещата са присъствали делегации, водени от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, държавния секретар в Министерството на информационното общество на Румъния Виорел Йоница и помощник-министъра с ресор електронни комуникации и пощенски услуги към Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Ирини Релин.

По думите на Валери Борисов преди две години той е представил за първи път идеята за свързването на оптичните телекомуникационни мрежи на трите страни, но вече става дума за реална подготовка на проекта. Предстои той да бъде представен на Европейската комисия.

Още по темата

Срещата е продължение на диалога между премиерите на България, Румъния и Сърбия, известен като „Тройката от Крайова“, където премиерът Бойко Борисов предложи да бъде създаден инфраструктурен регионален пръстен, коментира още заместник-министърът.

Свързването на мрежите ще предостави възможност публичните организации и институции във включените в партньорството държави да използват високоскоростни защитени телекомуникационни канали за обмен на информация.

Същевременно инвестициите в бърз интернет в граничните райони ще позволи образователните, изследователските и публичните организации в трите държави да развиват проекти заедно.

Проектът ще допринесе и за осигуряването на резервни трасета, в случай че възникнат проблеми с комуникациите в някоя от държавите. Страните очакват, че проектът ще стимулира развитието на трансгранични проекти за образование, електронни услуги, здравеопазване и е-управление.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
A1 с първа награда от конкурса „Компания на годината”