IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска система за автоматизация на дома заинтригува компании от цял свят

Бъдещето на информационните и телекомуникационни технологии беше представено на CommunicAsia 2015

10:05 | 10.06.15 г.
Българска система за автоматизация на дома заинтригува компании от цял свят

Над 400 компании от цял свят са проявили интерес към българска система за автоматизация на дома, обяви пред БТА Димитър Димитров - изпълнителен директор на компанията Allterco, която разработи "She".

Бъдещето на информационните и телекомуникационни технологии беше представено на CommunicAsia 2015 – най-голямото технологично изложение в Азия. То се състоя в Сингапур.

За пръв път тази година българска компания представи иновационно решение, с което страната ни се нареди сред едни от най-обсъжданите дестинации за развитие на бизнес и технологии.

На изложението в Сингапур над 1 800 изложители от 56 страни демонстрираха своите продукти и услуги в областта на умните технологии, 5G, Big Data и облачните платформи.

Интерес към системата са проявили много азиатски страни

Интерес към българската система за автоматизация на дома са проявили от Сингапур, Малайзия, Индонезия, Тайланд и Индия. Моделът, по който ще се предлага системата, също е изключително конкурентен - потребителят заплаща първоначална минимална такса, за да получи стартовото оборудване, с което да автоматизира дома си. "След това се преминава на месечен абонамент, който в никакъв случай няма да надвишава цените за кабелна телевизия и интернет", твърди Димитров.

Системата за управление на дома излиза на пазара у нас в края на месеца, а първите доставки се очаква да се появят по магазините на мобилните оператори през юли.

Според Димитров системата ще се предлага на пазара в различни пакети в зависимост от нуждите и изискванията на потребителите. Така например ще може да се избира между оборудване само за сигурност, само за енергийна ефективност, само за контрол на осветлението и електроуредите, както и пълен пакет от всички услуги и продукти.

Освен това хората не трябва да подменят своите електроуреди, за да се синхронизират със системата. Тя ще работи еднакво добре както със старите уреди, така и с последните модели, излезли на пазара.

"Всичко, от което се нуждае човек, за да използва тази система, e смартфон или таблет", допълни Димитров.

Системата, която България представи на изложението интегрира в себе си 3G модул, Wi-Fi, сензори за температура, влажност, светлина и чистота на въздуха, приемник и предавател на инфрачервени лъчи и радиочестотни вълни. Без допълнителни аксесоари системата може да управлява телевизори, аудиоуредби, климатици и всеки друг електроуред, който използва дистанционно управление.

Благодарение на допълнителните датчици за движение, прозорци и врати, както и сензорите за пожар и наводнение, системата прави дома много по-сигурен и защитен, като дава възможност на собственика на жилището да получава информация за настъпилите събития по всяко време.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още