Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Цената на гигабайтите при роуминга пада до 2022 г.

Потребителите ще разполагат с все повече гигабайти при плащането на една определена сума на месец, съобщи Игнат Арсенов от Европейския потребителски център

гледано: 1591   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
С отпадането на бариерите и пазарните ограничения между мобилните оператори в различните страни от европейската общност цената на роуминга се очаква да падне постепенно през следващите години. Максималната цена за роуминг без ДДС в момента е 7,7 евро за 1GB интернет, която ще пада постепенно до 2022 година.

Така коментира таксуването ни, когато се намираме в ЕС и сме свързани с оператор, различен от българския, Игнат Арсенов от Европейския потребителски център в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Това означава, че плащайки една определена сума на месец, потребителят ще разполага с все повече гигабайти", поясни той.

По думите му вече няма да има допълнителни такси, а цената на разговорите ще е "като по нашия тарифен план“.

Арсенов информира, че съвсем скоро роумингът ще бъде разширен към Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. 

Той напомни, че няма ограничения за разговори и SMS-и при разговорите в ЕС, които се таксуват съобразно нашия тарифен план, но операторите могат да лимитират ограничението на мобилни данни.

Още по темата

“С течение на времето сигналите за високи сметки от страна на потребителите при разговори в чужбина намаляват. В ЕС не се наблюдават подобни проблеми, но се получават сигнали от потребители, които пътуват извън Общността, каза Арсенов. – Операторът е длъжен да уведомява потребителя дали е достигнал лимит, но в държавите извън ЕС възниква риск уведомлението да се забави. Цените на роуминга са много високи в съседните държави и може да се достигне до високи сметки."

Той предупреди, че има връзка между таксуването и пребиваването в дадена страна от ЕС повече от четири месеца.

Защо сигналите за проблеми с големи сметки в ЕС намаляват, но не и в държави извън Евросъюза? Защо потребителите на мобилни услуги не могат да следят лимита на телефоните си?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
2
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
До сега трафика се тарифираше на първоначално влизане с 5кб. и последващо на всеки килобайт! А сега се тарифира направо с влизането с 1мб. И понеже 1000кб. са 1мб. значи ни изяждат Мб. 1000 пъти по-бързо без да сме ги консумирали! С това хайдушко тарифираше или трябва да увеличат(компенсират) с 1000 пъти по-вече Мб. или просто моб. нет на макс. скорост трябва да е неограничен както и минутите. Иначе какво плащаме?..поредната тенекия...

Още от Телекомуникации
Печалбата на А1 България расте с 9,3% през второто тримесечие