IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цифровизацията на ефира вероятно ще е след 1 септември

Все още не е готова позицията на България по заведеното от ЕК дело за мултиплексите

14:54 | 07.08.13 г. 1
Цифровизацията на ефира вероятно ще е след 1 септември

Аналоговият сигнал няма да се спира, докато не се осигури възможността всички правоимащи лица да получат декодери за приемане на цифров сигнал. Това заяви зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров днес на пресконференция за въвеждането на цифровото наземно разпръскване.

Така се оказва, че е възможно след 1 септември, когато трябва да имаме само цифров сигнал, да продължи и аналаговото излъчване.

Спирането на аналоговия сигнал е записано плановете за цифровизацията, внесени и одобрени от Министерския съвет. Рекламата на процеса, която тече по различните медии, също информира за това.

Оказва се обаче, че процедурата около обществената поръчка за декодери за социално слаби част за районите  Югозападен, Югоизточен и Северен централен се бави и хората в тази част на страната може да не получат устройства до 1 септември.

Според обяснението на ресорния зам.-министър ведомството не иска да ощети тази част от населението и затова аналоговият сигнал ще бъде спрян единствено, когато има декодери за абсолютно всички правоимащи. Тодоров отказа да се ангажира с някаква конкретна дата за изключването на аналоговия сигнал. Единствено спомена, че графикът ще бъде дискутиран от така наречения Орган за цифровизацията и това ще бъде негово решение. 

Ваучер за безплатен декодер трябва да получат хората, които са имали право да ползват енергийни помощи през 2012 г. Според транспортното министерство става въпрос за около 220-230 хил. души. В момента се раздват ваучерите само за една част от тях – за около 110 хил. души.

Очаква се на 13 август да бъдат отворени офертите в обществената поръчка за втори етап за доставката на декодерите в страната. Тя трябва да осигури устройства за 86-90 хил. души.  Единственият начин аналоговият сигнал наистина да бъде преустановен на планираната дата е, ако обществената поръчка не бъде обжалвана. Така раздаването на ваучерите за районите Югозападен, Югоизточен и Северен централен може да започне към края на август.

Делото срещу България за мултиплексите

Като цяло около цифровизацията на ефира у нас все още има прекалено много въпроси, на които все още няма конкретен отговор. Един от тях е какво се случва с наказателната процедура срещу България за мултиплексите.

Припомняме, че Европейската комисия заведе дело срещу България пред Съда на ЕС заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър. Причината за делото бе, че комисията установи груби нарушения при провеждането на конкурсите за мултиплексите. От ЕК настояха за бърз отговор от страна на България, в който да бъде изяснена позицията на страната и да бъдта посочени ясни аргументи за провеждането на конкурсните процедури.

Днес обаче зам.-министър Тодоров обясни, че страната ни все още няма официална позиция по казуса, която да представи пред Брюксел. Той не успя да отговори на журналистически въпрос кога позицията ще бъде налична и изпратена до съответните органи на Европейската комисия.

Калина Димитрова, експерт към транспортното министерство, посочи, че в момента въпросният отговор на България все още е в процес на работа от страна на специална работна група. До този момент дейността на групата не е ставала официлано достояние за обществеността – кой участва в нея, кога заседава, какви са целите й. Димитрова не успя да посочи и каква е причината за забавянето на позицията на страната.

А какво се случва с освобождаването на честотите от Министерството на отбраната?

Вчера министърът на транспорта, информационните технологи и съобщенията Данаил Папазов коментира, че в актуализацията на бюджета са предвидени 29 млн. лв., които да бъдат отпуснати на Министерството на отбраната, за да бъдат освободени честоти от ведомството във връзка с цифровизацията (по негови думи така наречените честоти за автоматизация на самолетите).

За освобождаването на честотите многократно алармира председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. От близо година той информира, че без да бъде освободен честотният ресурс, процесът няма да бъде завършен.

Днес Димитрова и зам.-министър Тодоров не успяха да дадат информация за конкретното освобождаване на ресурса - по какъв начин ще стане и за какъв период. Единствено уточниха, че отговори могат да бъдат дадени от Министерство на отбраната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 10 години
Мене ми е по-любопитно дали ще има цифров сигнал след 1 септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още