IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Telekom предлага 900 млн. евро за остатъчния дял в Slovak Telekom

Германският оператор стартира финансовата година с добри резултати заради отлично развиващия се бизнес на американската дъщерна компания T-Mobile US

16:46 | 13.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В момента Deutsche Telekom е под натиск заради участието си в редица оператори в Източна Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В момента Deutsche Telekom е под натиск заради участието си в редица оператори в Източна Европа. Снимка: Ройтерс

Германският телекомуникационен оператор Deutsche Telekom ще предложи на словашкото правителство около 900 млн. евро за 49 на сто от акциите на Slovak Telekom, твърди Ройтерс, позовавайки се на два свои източника.

Германците вече държат 51 на сто от най-големия оператор на източноевропейската страна. Останалия дял словашкото правителство възнамеряваше да предложи на борсата.

Предлагането първоначално щеше да се осъществи на фондовата борса в Братислава, а глобални депозитарни разписки да се предлагат на Лондонската фондова борса.

Впоследствие кабинетът в Словакия получи за дела си предложение от засега неназован купувач. Затова и плановете за борсов дебют бяха забавени, припомня агенцията. Словашкото правителство отказва коментар на информацията. 

Главният изпълнителен директор на Deutsche Telekom Тим Хьотгес заяви, че участието в Slovak Telekom е важна част от стратегията на компанията, „но е рано да се спекулира за трансакция“, добавя той.

Slovak Telekom има  2,2 млн. мобилни клиенти. През 2014 г. компанията отчита приходи от 770 млн. евро и оперативна печалба от 310 млн. евро – и двата индикатора бележат спад от 10 на сто на годишна база.

Словашкото правителство се стреми да продаде своя дял в компанията, за да си подсигури капитал за други инвестиции, включително и да повиши дела си в националната електрическа компания. Допълнителните средства могат да помогнат на премиера Роберт Фико да увеличи данъчните облекчения за избирателите, тъй като догодина предстоят избори. 

В момента Deutsche Telekom е под натиск заради участието си в редица оператори в Източна Европа, където икономическата криза още не е отминала. 

Същевременно германският оператор стартира финансовата година с добри резултати заради отлично развиващия се бизнес на американската си дъщерна компания T-Mobile US. Оперативната печалба скача в периода януари – март с 11% на годишна база до 4,6 млрд. евро, отчете компанията. Приходите отчитат ръст  от 13,1 на сто до 16,8 млрд. евро. Анализаторите очакваха печалба от 4,52 млрд. евро при приходи от 16,58 млрд. евро.

На сравнима база, тоест без влиянието на силния долар и измененията заради консолидации, ръстът на приходите е в размер на 4,7 на сто. EBITDA при тези условия е с ръст от 5,6 на сто.

Хьотгес обеща по-висока възвращаемост за акционерите под формата на изкупуване на акции и дивиденти, поне ако бизнесът в областта на мобилния интернет продължи да расте. Спазването на обещанието зависи в голяма степен от дъщерната T-Mobile US Inc. През последната година Хьотгес отклони няколко предложения за придобивания на американската компания, която е трети по големина оператор в САЩ и през април повиши прогнозите си за годишните си резултати. 

Deutsche Telekom потвърди от своя страна прогнозата си за цялата година. Компанията очаква чиста EBITDA от 18,3 млрд. евро и свободен паричен поток от около 4,3 млрд. евро. 

От началото на годината книжата на Deutsche Telekom са поскъпнали с 25 на сто. В същото време Bloomberg Europe Telecommunications Services Index се повишава със 17%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още