IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Telekom продава унгарското си IT звено на приближен до Орбан

Компанията 4iG, която частично е собственост на Лоринц Месарош – бивш газов техник от родното село на Орбан, сключи сделка за придобиването на унгарската T-Systems

20:50 | 09.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малка компания, свързана с близък съюзник на премиера на Унгария Виктор Орбан, се е съгласила да придобие значително по-голямото местно звено на Deutsche Telekom. Това е и най-престижното придобиване досега сред икономическите кръгове, свързани с министър-председателя, съобщава Bloomberg.

Компанията 4iG, която частично е собственост на Лоринц Месарош – бивш газов техник от родното село на Орбан, сключи сделка за придобиването на T-Systems – унгарското звено за IT услуги на Magyar Telekom Nyrt. (собственост на Deutsche Telekom), става ясно от изявление, публикувано във вторник. Цената на сделката не е обявена, като договорът все още предстои да бъде одобрен от властите. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на годината.

Придобиването е едно от най-мащабните, извършвани от компании, управлявани от приближени на Орбан. Месарош, който твърди, че дължи успеха си на „Бог, късмета и Виктор Орбан“, има интереси в редица сектори, вариращи от строителство и недвижимо имущество през туризъм и хранителна индустрия до банкиране.

Акциите на 4iG поскъпнаха със 7,5% след обявяването на сделката, завършвайки сесията с ръст от 1,1% на фондовата борса в Будапеща. Акциите на компанията започнаха да поскъпват, след като миналата година Opus Global Nyrt. на Месарош купи дял, което доведе до 671% възвръщаемост през 2018 г. Веригата супермаркети Konzum – друг бизнес на Месарош, отчете най-голямата печалба в света преди две години, когато бизнесменът пое контрол.

В рамките на сделката, обявена във вторник, 4iG се съгласява на дългосрочно партньорство със собственика на T-Systems Magyar Telekom, което ще позволи на купувача да продължи продажбите на услуги на звеното на Deutsche Telekom за големи компании, както и на държавния сектор.

Сделката обаче не включва бизнеса на T-Systems с предоставяне на услуги на малки и средни компании, който ще бъде отделен от другия преди финализиране на придобиването.

Според унгарската опозиция бизнес интересите на Месарош са фасада за Орбан – обвинения, които премиерът отрича. Месарош се превърна в най-богатият бизнесмен в Унгария само в рамките на няколко години, показват данни на сп. Forbes, според което той е един от двамата доларови милиардери в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още