IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Telekom със срив на печалбата въпреки ръст в приходите

Германският концерн остава силно зависим от бизнеса си в САЩ

17:53 | 02.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на компанията Тимоти Хьотгес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на компанията Тимоти Хьотгес. Снимка: Ройтерс

Насърчена от силния си американски бизнес, германската телекомуникационна компания Deutsche Telekom отчита с 6% по-високи приходи за миналата година, като те скачат до 73,1 млрд. евро. Почти две трети от сумата е генерирана в чужбина, предава DPA.

Въпреки това печалбата на базираната в Бон компания се срива със 17,8 на сто до 2,7 млрд. евро предимно заради отписвания и по-слабия паунд вследствие на решението за Brexit. Въпреки това акционерите ще бъдат „възнаградени“ с дивидент в размер на 60 цента на акция. 

Коригираната оперативна печалба (Ebitda) възлиза на 21,4 млрд. евро, което е ръст от 9 на сто. Тъй като обаче участието на германците в британската BT Group се обезценява заради вота за Brexit и заради счетоводен скандал, германският концерн е бил принуден да отпише 2,2 млрд. евро. Това предизвиква загуба от 2,1 млрд. евро през четвъртото тримесечие на годината.

Блестящо представяне има американското дъщерно дружество. T-Mobile US повишава броя на клиентите си с 8,2 млн. до 71,5 млн. Те са донесли на концерна приходи в размер на 37,3 млрд. евро – половината от общите приходи. Коригираната оперативна печалба се повишава с почти 29 на сто.

През текущата година включеният в състава на германския борсов индекс Dax концерн се цели в ръст на коригираната Ebitda от 4 на сто. Заедно със свободния паричен поток дивидентът трябва да се повиши с 12 на сто. При това надеждите отново са насочени преди всичко към американския бизнес. Тук се очаква приходите отново да скочат. За сметка на това компанията очаква понижаващи се приходи в Европа.

Към края на годината компанията е имала 218 341 служители в глобален план – с 3,1 на сто по-малко от преди 12 месеца.  

Още информация вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още