IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Telekom връща доверието си към Гърция

Германският оператор иска да увеличи дела си в OTE

09:54 | 01.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският телекомуникационен гигант Deutsche Telekom очевидно възнамерява да увеличи дела си в гръцкия телеком OTE. Представители на германския концерн са се срещали с правителството в Гърция с предложението да откупят оставащите десет процента дялово участие на страната в бившото държавно предприятие, заяви гръцки правителствен служител. Атина е поискала време за размисъл, предава Ройтерс. 

С подобна продажба Гърция ще събере спешно нужни пари в хазната. От своя страна Deutsche Telekom може да увеличи с една сделка сегашното си участие от 40 на сто. Продажбата обаче ще зависи от това на каква цена биха могли да се споразумеят двете страни, заявиха представителите на правителството. Разговорите все още били на ранен етап.

ОТЕ е най-големият доставчик на телекомуникационни услуги в Гърция. В допълнение, компанията е един от водещите оператори в Югоизточна Европа. Германският телеком пък има правото на първа оферта за останалите акции на ОТЕ в ръцете на правителството.

Според длъжностните лица новият главен изпълнителен директор Тимъти Хьотгес се е срещнал през тази седмица в Атина с премиера Андонис Самарас и по този начин е сигнализирал интерес към акциите на ОТЕ.
Досега германската компания е платила около 4 милиарда евро за своите акции в ОТЕ. Така на акция се падат почти по 30 евро. В момента обаче акциите на ОТЕ, както и целият фондов пазар на Гърция, са сринати. Ценните книжа в момента имат стойност малко над една трета от своята предишна оценка.

През тази година Гърция възнамерява да набере 3,56 милиарда евро от приватизация на предприятия. Въз основа на текущите цени 10% от акциите на OTE биха имали стойност от 530 млн. евро.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още