IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън подсказа, че не е готов да прогони Huawei

Очаква се премиерът скоро да обяви решението си по този спорен въпрос

18:25 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Neil Hall/Bloomberg</p>

Снимка: Neil Hall/Bloomberg

Борис Джонсън подсказа, че се подготвя да даде на Huawei Technologies роля в развитието на петото поколение телекомуникационни мрежи във Великобритания, посочвайки, че британските потребители трябва да имат достъп до “фантастичните технологии”, пише Bloomberg.

Очаква се тази седмица премиерът да вземе решение по въпроса дали да позволи на китайската компания да доставя оборутване за местната 5G мрежа. Решението ще бъде обявено след среща на Националния съвет за сигурност.

Всичко това се случва в момент, в който Съединените щати оказват силен натиск върху Великобритания да не позволява достъпа на Huawei, или в противен случай Вашингтон ще спре да предлага информация от своите служби на Лондон. 

Министърът на културата Ники Морган, която отговаря и за телекомите, по-рано този месец коментира пред Bloomberg, че Huawei ще бъде държана далеч от “критична национална инфраструктура”, но остави отворена възможността компанията да се включи в не толкова чувствителните части на мрежовата инфраструктура.

Това послание днес бе подкрепено от Джонсън, който заяви пред медии, че пътят напред е страната да се увери, че потребителите получават това, което им е нужно, без сигурността да е изложена на риск.

“Няма никаква причина да нямаме технологичен напредък тук във Великобритания - да позволим на потребителите, компаниите във Великобритания достъп до фантастични технологии, фантастични комуникации, но също така да защитим нашите интереси, свързани със сигурността, и да запазим нашите ключови партньорства с други сили в сигурността по целия свят", коментира Джонсън

Решението, свързано с Huawei, е рисковано за него. Ако се съгласи Тръмп и забрани работата на компанията по 5G мрежата, той рискува Великобритания да изостане по отношение на тази технология. Това пък ще значи да разочарова избирателите си. Ако позволи на Huawei да работи по мрежата, е изправен пред потенциална загуба на работата с американските служби за разузнаване и може да си навлече гнева на Белия дом в момент, в който Лондон се бори за търговска сделка с най-близкия си съюзник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още