Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

ЕК обяви пътна карта за намаляване на роуминг тарифите между ЕС и Западните Балкани

Изявлението за подкрепа на Цифровата програма за Западните Балкани беше подписано в рамките на срещата на върха в София

ЕК обяви пътна карта за намаляване на роуминг тарифите между ЕС и Западните Балкани

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) обяви началото на процеса за намаляване на тарифите за роуминг между Европейския съюз и страните от Западните Балкани, съобщиха от пресофиса на Представителство на ЕК в България.

Лидерите на шестте партньори от страните от Западните Балкани подписаха днес в София Изявление за подкрепа за стартирането на Цифрова програма за Западните Балкани. Като част от този ангажимент те се договориха да подобрят инвестиционния климат за реализирането на цифрови проекти в региона и да допринесат за стабилни, предсказуми и конкурентноспособни пазари в телекомуникационния сектор. Те се съгласиха да работят с Европейската комисия по създаването и провеждането на съвместен ИКТ Регулаторен диалог, който ще подпомогне процесите на реформи в региона. 

Още по темата

Като основен елемент от изявлението за подкрепа за започването на Цифрова програма за Западните Балкани комисарят по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел обяви днес пътна карта за намаляване на тарифите на роуминга между Европейския съюз и Западните Балкани.

Пътната карта въвежда процес на мониторинг, който да се извършва от Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (БЕРЕК) и Телекомуникационните регулатори на Западните Балкани за пазарите на едро и на дребно, така че да се оцени на място, реалното намаление на цените на роуминга.

Това лято потребителите ще видят нови намалени търговски оферти касаещи роуминга, започвайки с пакетите от данни. Операторите ще продължат да договарят техните двустранни роуминг сделки, така че от лятото на 2019 г. може да видим цени на дребно на роуминга между ЕС и Западните Балкани не по-високи от 70 евроцента за мегабайт, при използването на данни.

Приветствам ангажимента на телекомуникационните оператори в региона да намалят роуминг тарифите за пакетите с данни за своите клиенти за ЕС това лято. Ние гледаме напред и очакваме да видим как цените ще продължат да намаляват, подобно на процеса в рамките на ЕС", каза Мария Габриел.

По време на срещата на върха в Триест през юли 2017 г. ръководителите на страните от Западните Балкани одобриха цифровата интеграция като един от четирите компонента на многогодишния план за действие за регионалното икономическо пространство.

Заключенията на срещата на високо равнище за Западните Балкани от 17 май 2018 г. подкрепят идеята за стартиране на Цифрова програма за Западните Балкани, която ще бъде оповестена в детайли в края на юни по време Дигиталната асамблея в София.

Изявлението за подкрепа на Цифровата програма за Западните Балкани беше подписано в рамките на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София на 17 май 2018 г. от представителите на партньорите на страните от Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Бивша югославска република Македония, Черна гора, Сърбия).

Едно от ключовите действия ще бъде намаляването на таксите за роуминг между самите държави от Западните Балкани и между региона и Европейския съюз.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Ericsson: Полша ще се забави с 5G, ако не направи регулаторни промени