IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разреши сливането на E-Plus и O2

Новата компания ще стане лидер на мобилния пазар в Германия с общо 43 млн. клиенти

14:54 | 02.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новата компания би имала пазарен дял от 32%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новата компания би имала пазарен дял от 32%. Снимка: Ройтерс

Антимонополните органи на ЕС разрешиха на мобилния оператор Telefonica Deutschland да придобие за 8,55 млрд. евро своя конкурент E-Plus, като по този начин създаде най-голямата германска компания за мобилна телефония по брой на потребителите с общо около 43 млн. клиенти, предаде Ройтерс.

Разрешението всъщност бе очаквано, след като и двата оператора направиха редица отстъпки. Официално комисията си постави срок до 10 юли, за да се произнесе с решение. ЕК съобщи още, че сделката е с условие Telefonica да продаде до 30% от съществуващия мрежов капацитет на новата компания на до трима различни доставчици на съответната услуга, за да засили конкуренцията.

Освен това Telefonica трябва да се откаже от някои от активите си, за да подобри условията, които предлага на доставчиците на услуги. Тези компании продават договори за мобилни услуги, без да имат собствена мрежа, разчитайки на договори на едро с действащите оператори. 

През миналата седмица стана ясно, че мобилният виртуален оператор Drillisch се е ангажирал да поеме 20 на сто от капацитета на мобилните мрежи, които след придобиването на E-Plus ще станат собственост на Telefonica. С марки като Simply, Maxxim и Discotel Drillisch е доставчик на мобилни услуги без собствена мрежа. Компанията използва в момента капацитетите на Telefonica и Vodafone. Drillisch запазва и правото да закупи допълнително 10% от капацитета на мрежата.

По този начин Telefonica Deutschland изпълни едно от централните изисквания на ЕК, която се бе загрижила за това да има достатъчно голяма конкуренция на пазара.

Telefonica се договори да купи  E-Plus от холандската Royal KPN NV, след като спечели подкрепата на най-големия акционер - мексиканския магнат Карлос Слим. Компанията планира да слее новата си придобивка с германското си подразделение O2.

Двете компании, които ще бъдат слети, са имали през 2012 г. общи приходи от 8,3 млрд. евро, което им дава пазарен дял от 32%. С това новият играч надминава досегашния лидер Deutsche Telekom и другия конкурент Vodafone.

Намаляването на броя на мобилните оператори от четири до само три в най-голямата икономика в Европа може да изпрати сигнал към индустрията на континента. В Европа секторът е силно фрагментиран с около 100 оператора. В редица малки държави членки на ЕС три или четири мобилни компании понякога водят ценова война за клиентите. Преди това сливания в бранша имаше в Австрия и наскоро в Ирландия, които също бяха одобрени от комисията при определени условия.

Франция обаче нанесе удар на консолидацията в бранша. Бившият монополист Orange окончателно погреба плановете си да придобие един от конкурентите си, с което броят на операторите би спаднал от четири на три. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още