Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Ericsson: 5G абонаментите в света ще надминат 580 млн. до края на 2021 г.

До края на 2026 г. броят им ще е над 3,5 млрд.

Ericsson: 5G абонаментите в света ще надминат 580 млн. до края на 2021 г.

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Шведската компания Ericsson заяви, че броят на 5G абонаментите се очаква да надмине 580 млн. до края на 2021 г. от 220 млн. миналата година, а до 2026 г. ще премине 3,5 млрд.

По данни на компанията всеки ден има 1 млн. нови 5G абонамента.

Прогнозата засилва очакванията, че 5G ще бъде най-бързо въведената в експлоатация мрежа. И все пак от компанията твърдят, че се наблюдават вариации в навлизането на новото поколение мобилни технологии в отделните региони по света.

Още по темата

В Европа стартът на 5G е сравнително бавен и продължава да изостава спрямо този в Съединените щати, Южна Корея, Япония и пазарите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

Североизточна Азия, включително Китай, сега има най-голямо разпространение на 5G абонаментите, последвана от Северна Америка. Но до 2026 г. се очаква Северна Америка да има най-голям дял от 5G абонаментите от всички региони – 84%, посочва още Ericsson.

Ранното освобождаване на спектъра в Китай направи навлизането на 5G в страната по-бързо през миналата и през тази година, но други региони вече наваксват, посочва ръководителят на мрежите на Ericsson Фредерик Йейдлинг.

В края на 2020 г. имаше 6 млрд. смартфон абонамента, а Ericsson прогнозира, че този брой ще достигне 7,7 млрд. през 2026 г., което ще е около 88% от всички мобилни абонаменти по това време.

Очаква се 5G да премине границата от 1 млрд. абонамента две години преди срока, за който го постигна 4G LTE технологията. Ключови фактори за това са фактът, че Китай рано се насочи към 5G, но и все по-достъпните 5G устройства. Над 300 модела смартфони поддържат новата технология и вече са на пазара или предстои скоро да излязат.

Очаква се тази инерция да продължи през следващите години, подкрепена от засилващата се роля на свързаността като ключов компонент от икономическото възстановяване след коронавируса.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
T-Mobile US привлече повече абонати на месечна сметка от очакваното