Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Ericsson: Полша ще се забави с 5G, ако не направи регулаторни промени

Страната е изправена пред възможност за забавяне в 5G технологията спрямо другите страни в Европа

Ericsson: Полша ще се забави с 5G, ако не направи регулаторни промени

Снимка: Архив Ройтерс

Полша ще изостане спрямо останалата част на Европа по отношение на 5G мрежата освен ако не направи регулаторни промени, заяви директор на Ericsson пред Ройтерс.

Това поражда нови опасения за плановете на страната, докато тя обмисля дали да изключи китайската Huawei от изграждането на своето ново поколение мрежи.

Шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson е сред компаниите, които могат да спечелят, ако Полша блокира Huawei заради с опасения за киберсигурността вследствие на уязвимости в оборудването на китайската компания.

Редица европейски правителства, включително тези на Чехия и Полша, изразиха опасенията си за ролята на Huawei в следващото поколение мобилни мрежи, а Европейският съюз (ЕС) също обмисля предложения за изключване на фирмата от 5G мрежите.

Още по темата

"Ericsson е готова. Но са нужни свободни честоти, а това трябва да се случи до 2020 г., в противен случай Полша наистина може да изостане спрямо Европа“, коментира Мартин Мелър, мениджър на Ericsson на полския пазар.

Финландската компания Nokia и шведската Ericsson са водещите европейски кандидати за предоставянето на 5G оборудване в Полша – най-голямата икономика в Източна Европа.

Освен да осигури необходимите за 5G честоти, полското правителство трябва да опрости и част от другите регулации по отношение на новото поколение мрежи, твърди Мелър.

Междувременно правителството трябва да реши как да действа по въпроса с Huawei, а намирането на добър заместник на оборудването ще бъде предизвикателство, коментира заместник-министърът по дигиталните въпроси в Полша Ванда Бук.

Представители на телекомуникационната индустрия и на правителствата са коментирали пред Ройтерс, че оборудването на Ericsson е смятано за значително по-скъпо от китайските алтернативи, ето защо повечето оператори в Полша са предпочели това, произведено от Huawei.

По думите на Мелър цените на Ericsson са конкурентни.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Избор и смяна на пенсионен фонд в България вече може да се правят дигитално и от телефона