IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да иска от страните членки да изключат Huawei от 5G мрежите си

ЕС ще представи набор от препоръчителни мерки в края на януари

21:15 | 20.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейският съюз няма да изрично да иска забрана за Huawei Technologies Co. или други компании за 5G оборудване, когато представя насоките си за рисковете пред технологията пред държавите членки.

ЕС ще представи набор от препоръчителни мерки в края на януари, заяви европейският комисар по дигиталните въпроси Тиери Бретон по време на пресконференция в Париж, цитиран от Bloomberg.

Американските власти многократно призоваваха ЕС и държавите членки да изключат китайския технологичен гигант от мрежите си, като според Вашингтон Huawei представлява риск за националната сигурност.

Със своите препоръки блокът иска да синхронизира подхода на страните в състава си по въпросите за 5G в опит да избегне каквито и да е било ответни мерки от страна на САЩ или Китай спрямо индивидуални страни членки. Миналия месец европейските страни се съгласиха да работят само с надеждни доставчици на технологии от ключово значение за националната сигурност и се ангажираха да взимат предвид родната държава на компаниите, преди да работят с тях.

ЕС обаче е ограничен по отношение на това, което може да задължи държавите членки. Всяко решение за забрана на дадена компания на основание риск за националната сигурност е в правомощията сама но самата страна, като много оператори в различни европейски държави вече имат договори с Huawei за 5G.

Европа се оказа по средата на битката между двете най-големи икономики – САЩ и Китай, заради въпроса за това дали да включи Huawei в процеса си по прилагането на 5G. Много страни от блока се притесняват от това да ядосат Пекин, значителен търговски партньор. В същото време САЩ са ключов съюзник в областта на сигурността и не само.

Китайският посланик в Берлин Ву Кен заяви през декември, че забрана на Huawei на германския пазар ще има „последствия“, давайки за пример автомобилните продажби на огромния пазар в азиатската държава.

Коментарите станаха факт на фона на засилен натиск от хардлайнери в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, които я критикуват заради опозицията й срещу забрана срещу Huawei.

Британското правителство също обсъжда ролята на технологичния гигант при разработването на мрежата на страната. Министърът на културата Ники Морган посочи този месец, че Великобритания ще държи Huawei далеч от проекти, свързани с ключова национална инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още