IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС запазва засега роуминга?

Планира се половинчата отмяна на таксите, твърди Bild

12:37 | 15.05.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
ЕС запазва засега роуминга?

Таксите за роуминг при трансгранични разговори с мобилни телефони няма да се премахват засега. Тези допълнителни разходи ще бъдат запазени поне за още няколко години, пише германският булеварден всекидневник Bild, като се позовава на конфиденциален документ на Европейския съвет от 27-и април 2015 г.

Според него се предвижда от 1 януари 2016 г. да бъдат въведени тарифи като за национални разговори само за определено време. По-конкретно, разговори от чужбина ще се таксуват по вътрешните за съответната страна тарифи само до своята 50-та минута на година. 

След преминаването на този обем отново ще бъдат налагани роуминг такси. Освен това се предвижда гражданите на ЕС да могат да пращат само до 50 SMS на година по съответните национални тарифи. След прескачането на този брой кратките съобщения отново ще се таксуват като роуминг.

Припомняме, че тези тарифи започнаха да се редуцират поетапно от Европейската комисия от 2007 г.

Една пълна тяхна отмяна би била тежък удар за европейските телекомуникационни компании. През миналата година италианското председателство на ЕС отказа да им гарантира отлагане на сроковете, при които ще се случи пълната отмяна. За целева дата Европейският парламент постави 15 декември 2015 г., докато ЕК планира това да се случи през 2016 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 36 rate down comment 8
SA
преди 8 години
Като излезеш в чужбина, просто не си ползваш телефона освен при крайна необходимост. Много хора въобще не ги интересува колко е роумингът, а че въобще го има. Мобилните оператори губят повече от евтини роуминг отколкото от никакъв точно по тая причина.Затова и в една Полша например, операторите предлагат по 400 минути безплатно в роуминг.А в БГ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 8
MZ/X
преди 8 години
Какво означава достатъчно евтин е роуминга? Разходите за поддържане на роуминга са близки до нулата и би било нормално и цената на роуминга да е нула или близка до нулата. Да не говорим, че наличието на роуминг намалява значително конкурентноспособността на целия ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 8
driverf1
преди 8 години
Проблема е че са свикнали с определени печалби.....и не искат да се разделят с тях.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 8
michaelis11
преди 8 години
навънка го има отдавна, свободни минути в ЕС etc. проблема както винаги е при нас.... същото и за банковите преводи. Нашите ше чакат до последно докато не им бъде "наредено" да го направят иначе ако може и 5 кожи ше ти смъкнат *** прости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 21
misanthrope
преди 8 години
Достатъчно евтин е роуминга в ЕС. Няма нужда да го отменят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още