IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа - светлото бъдеще на Vodafone

Компанията отчита ръст на приходите вече шесто поредно тримесечие

09:36 | 05.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Vodafone Group обяви, че възстановяването ѝ в Европа - най-важният пазар за базирания във Великобритания телекомуникационен оператор, е помогнало за ръста на приходите на компанията за третото фискално тримесечие, пише Wall Street Journal.

Vodafone заяви, че приходите ѝ, като се изключат продажбите на смартфони, сливанията и придобиванията, при постоянна валута, са скочили с 1,4% през периода. Това е добър резултат на фона на 0,4% спад през същото тримесечие година по-рано и е над ръста от 1,2% от преходните три месеца. Представянето отговори на очакванията на анализаторите.

Това е шестото поредно тримесечие на подобряване на приходите на Vodafone.

Приходите на компанията от Европа са 6,04 млрд. паунда (8,81 млрд. долара) и са с 2,7% повече от същия период миналата година. В номинално изражение, като се изключат продажбите на смартфони, общите приходи на Vodafone спаднаха с 6,3% до 9,17 млрд. паунда, в съответствие с прогнозите.

“Направихме нова стъпка напред”, коментира главният изпълнителен директор Виторио Калао. Vodafone обяви, че резултатите ѝ се дължат на подобряването на ситуацията в Германия и Италия, които са компенсирали влошаването на представянето на компанията в Испания и забавянето на продажбите на смартфони.

Анализаторите твърдят, че телекомите в Европа се възползват от търсенето на по-бърз мобилен интернет и абонаментите с телевизионни услуги, както и от възстановяването на потребителските разходи. Централно място в ръста на приходите на Vodafone заема спечелването на лоялността на потребителите чрез свързването на продукти и услуги в пакети.

Същевременно компанията харчи милиарди долари, за да подобри своите фиксирани и мобилни телекомуникационни мрежи по света, така че да повиши своите продажби. В момента тя е силно фокусирана върху скоростта, капацитета и покритието, които предоставя в Европа.

За да затвърди възстановяването на бизнеса си в Европа, Vodafone се опитва да сключи повече партньорства. В сряда тя потвърди, че обсъжда евентуален венчър с конкурента си Liberty Global в Холандия.

По-добрите резултати на Vodafone се отразиха и на промените в нейната годишна прогноза. През ноември компанията обяви, че очаква печалбата ѝ преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация, да е между 11,7 - 12 млрд. паунда. Предишната ѝ прогноза беше за до 11,5 млрд. паунда. В четвъртък Vodafone потвърди по-високата си прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още