IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералното правителство затяга правилата за Huawei в Германия

За разлика от страни като Великобритания, Германия не изключва китайците по принцип, но кабинетът се договори за по-строги правила

11:19 | 16.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В Ландсберг на Лех, Бавария, мобилният оператор Telefónica експериментира с нов тип клетъчна мрежа. Докато операторите досега са били силно обвързани с един доставчик, нова мрежова архитектура би трябвало да позволи в бъдеще да се сменят гъвкаво всички компоненти.

Този подход се нарича „Open RAN“. „Въз основа на такива технологични подходи можем да осигурим и ускорим дигитализацията в Германия“, ентусиазиран е шефът на Telefónica Germany Маркус Хаас пред Handelsblatt.

Какво не казва Хаас: най-важната причина за експериментите е дебатът за китайските доставчици на мрежово оборудване Huawei и ZTE. Федералното правителство води спорове от две години, сега има законопроект, кабинетът трябва да го представи по-късно в сряда. За разлика от страни като Великобритания и Швеция, Германия не изключва китайските компании. Но Берлин също подлага използването на продукти от компаниите на строги правила.

Това е проблем за германските мрежови оператори: те се оказаха силно зависими от Huawei през последните няколко години. В мрежата на Deutsche Telekom, Vodafone и Telefónica около половината от всички компоненти обикновено идват от Huawei.

С новия 5G клетъчен стандарт данните могат да се предават в реално време. Това отваря нови възможности за индустрията, но също така увеличава риска от кибератаки. Ето защо и фокусът върху сигурността е голям.

Проектът на „Втория закон за повишаване на сигурността на системите за информационни технологии“ използва двустепенна процедура за тестване. В допълнение към изследването на технологията трябва да има и политическа оценка на надеждността на производителите. Това правило де факто е насочено срещу страни като Китай, които сериозно разшириха държавния достъп до технологични компании.

Telefónica възнамерява да се адаптира към променената геополитическа реалност с Open RAN. Ако в бъдеще компанията бъде принудена да се справя без компоненти на Huawei, новата архитектура може да направи демонтирането много по-лесно и по-евтино.

Хаас казва, че технологията предлага „максимална гъвкавост при използване, а също и при подмяна на критични за системата компоненти на по-късна дата". Предишната технология се нарича „Single RAN“. Доминиращите доставчици на мрежи Huawei, Ericsson и Nokia продават компоненти, като антени и изчислителни станции, които са координирани, но не са съвместими помежду си. Open RAN обещава да отвори тези затворени системи и да увеличи шансовете за нови доставчици да се утвърдят на пазара за мрежови технологии.

Възможно е отделните разпоредби на новия закон да бъдат затегнати, когато Бундестагът се занимае с тях през януари. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) критикува факта, че срокът, в който федералното правителство трябва да представи политическото си възражение на определен производител, е твърде кратък - един месец. „В парламентарния процес ще разгледаме много внимателно дали този срок трябва да бъде удължен“, казва депутатът от ГСДП Метин Хакверди.

Социалдемократите са особено критични към използването на Huawei. „Закон срещу Huawei не би бил възможен по конституция“, обяснява Нилс Шмид, говорител по темите за външната политика на парламентарната фракция. Но: „В бъдеще федералното правителство ще има инструмент за изключване на доставчик, който не е надежден по политически причини“. А това си е успех на ГСДП.

Канцлерът Ангела Меркел (Християндемократически съюз - ХДС) дълго време се опитваше да предотврати политическото решение относно доставчиците на 5G заради загрижеността си за отношенията с Китай, но не успя да се наложи - също и защото политиците по сигурността от нейната фракция споделят опасенията на ГСДП.

„В този контекст за нас беше важно законно да дадем възможност на федералното правителство да може да забрани използването на компоненти от доставчик ex ante", подчертава заместник-председателят на парламентарната група на ХДС Торстен Фрай. „Това е постигнато с настоящия законопроект“.

Именно тази възможност за забрана обаче създава голяма несигурност за мрежовите оператори. Те искат да подтикнат разширяването на 5G с мощта си. Само Deutsche Telekom обяви, че възнамерява да снабди две трети от населението на Германия с 5G до края на годината. За целта тя разчита до голяма степен на технологиите на Huawei. Дали все още може да реализира плановете си, е напълно неясно.

Едва когато законът влезе в сила и първият мобилен оператор поиска да инсталира критичен компонент от китайския доставчик на технологии, ще бъде взето решение до каква степен технологията на Huawei все още може да бъде инсталирана в мрежите в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още