Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Франция и Канада: Даренията на Huawei няма да повлияят на решенията ни за 5G

Китайският гигант дари стотици хиляди маски на редица страни

Франция и Канада: Даренията на Huawei няма да повлияят на решенията ни за 5G

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Канада и Франция тази седмица отрекоха възможността даренията на маски от Huawei да повлияят на решенията им дали китайската компания да играе роля в техните 5G мрежи, пише CNBC.

Технологичният гигант, който е в центъра на търговската война и технологичната битка между САЩ и Китай, без много шум даде маски на редица страни по света. Huawei е обвинявана от поне един американски конгресмен, че използва даренията, за да си спечели симпатии, за когато стане време да участва в 5G подготовката.

В момента компанията е процес на даряване на 6 млн. маски на Канада заедно с друго лично защитно оборудване, писа по-рано тази седмица Globe and Mail от Торонто.

Още по темата

Huawei е отказала да коментира въпроса, когато са се свързали с нея.

Компанията чака федерално одобрение, за да бъде част от пускането на канадската 5G мрежа. Премиерът Джъстин Трюдо, от своя страна, заяви, че даренията няма да повлияят на решението на държавата.

„Не очакваме тези дарения да имат някакво влияние върху нашите решения. Всъщност те няма да повлияят на решенията ни по нито един въпрос“, коментира Трюдо.

Междувременно главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу в момента чака решение дали ще бъде екстрадирана от Канада в Съединените щати.

Вашингтон твърди, че мрежовото оборудване на Huawei представлява заплаха за националната сигурност, защото може да бъде ползвано за шпионаж от страна на китайското правителство. САЩ се опитаха да убедят и други страни да забранят достъпа на Huawei до 5G мрежите им.

Въпреки тези усилия страни като Великобритания започнаха да ползват оборудване на Huawei или планират да го направят. Други, включително Австралия и Япония, действат без Huawei, докато трети все още обмислят как да постъпят.

Производителят на телекомуникационно оборудване пък дари стотици хиляди маски на Испания, Холандия и Италия, както и 12 хил. на Полша, писа миналия месец Politico.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Huawei и Cinelibri канят на финалната прожекция на финалистите в Smartphone Film Festival 2020