IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски милиардер посяга към T-Mobile US

Iliad влиза в надпреварата за четвъртия по големина американски оператор, акциите ѝ се сринаха с над 10%

10:43 | 01.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Френски милиардер посяга към T-Mobile US

Набиращият сила френски телекомуникационен оператор Iliad обяви в четвъртък, че влиза в надпреварата за четвъртия по брой абонати американски оператор T-Mobile US.

По собствени данни Iliad предлага 15 млрд. долара, или 33 долара за акция, за дял от 56,6 на сто в T-Mobile. С това френският концерн се включи в наддаването още преди конкурентът Sprint да е подал официално своята отдавна очаквана оферта, пише Wall Street Journal.

Новината причини скок в цената на акциите на T-Mobile с 6,46%. Но това се дължи не толкова на радостта от предложението на Iliad, а на надеждата, че сега Sprint може да действа по-бързо и решително. В Париж обаче в началото на сесията в петък цената на акциите на Iliad се срина с 11,65% до 181,10 евро за брой.

Iliad има пазарна стойност от 16 млрд. долара. Пазарната капитализация на T-Mobile, от друга страна, нарасна до 25 млрд. долара, преди Wall Street Journal да разпространи горещата новина на офертата. 

Iliad заяви, че планира да плати дела на T-Mobile с дълг и акции на стойност от 2 млрд. евро. В случай, че френската група спечели наддаването, то нетните ѝ дългове на напълно консолидирана база ще възлизат на 4,6 пъти печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) за 2014 г. Това би било далеч над съотношението при други американски телекомуникационни компании.

Според Iliad основателят на групата и мажоритарен акционер Ксавие Ниел, който притежава дял от 55 на сто, също ще вземе участие в увеличението на капитала. Ниел е известен като вироглав предприемач – репутация, която се засили през 2012 г. с влизането му на френския пазар на мобилни услуги, когато компанията му предложи изключително ниски цени.

Ниел е смел, но не разполага с финансовата мощ на мобилния оператор Sprint, зад който седи групата Softbank, пише WSJ. Sprint ще представи вероятно оферта от 32 млрд. долара, или около 40 долара на акция за пълното придобиване на T-Mobile.

Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още