IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната сметка за 5G – 2,7 трлн. долара

Само нуждите на телекомуникационния сектор възлизат на 1 трлн. долара

13:24 | 27.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената от пускането и имплементирането на 5G във всички сектори на икономиката в глобален мащаб се очаква да достигне поне 2,7 трлн. долара до края на 2020 г., сочи проучване на финансовата къща Greensill, което беше представено на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Въпреки че нуждите на телекомуникационния сектор са оценени на 1 трлн. долара инвестиция в инфраструктурно обновяване, самата имплементация в световната икономика идва на още по-солена цена – 1,7 трлн. долара допълнително – за интегриране на технологиите в продуктите, процесите и инфраструктурата на различните бизнеси, пише Mobile World Live.

Допълнителни разходи ще бъдат направени за неща като хардуер, услуги, свързаност и софтуер, коментира Тони Уонфор от Greensill.

Докладът, наречен „Финансиране на бъдещето на 5G“, сочи още, че възвръщаемостта на операторите от 5G ще се простре в по-дълъг период – 10-12 години. За сравнение, при 4G този период е по-къс – между 6 и 8 години. Забавянето при 5G отразява по-големите нива на разходите и факта, че новото поколение мрежи изисква инсталирането на повече физическа инфраструктура.

Повече новини от Световния мобилен конгрес в Барселона можете да прочетете тук

Вижте още технологични новини в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още