Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Huawei губи важен германски клиент

Китайският концерн няма да поддържа германската мрежа на Vodafone

Huawei губи важен германски клиент

 EPA/ALBERTO ESTEVEZ ***

Мобилният оператор Vodafone се отвръща поне в Германия в известна степен от китайския доставчик на мрежово оборудване Huawei. От април нататък техниците на Huawei вече няма да обслужват клетъчните обекти на компанията, а съответният договор ще изтече в края на месеца, поясни говорител на Vodafone, цитиран от Wirtschaftswoche.

Още по темата

„Дейностите по поддръжката и обслужването на място - на около 25 хил. мобилни станции - в бъдеще ще се извършват от различни средни по размер компании“, казва говорителят. 

В бранша се спекулира, че в резултат на решението Vodafone ще трябва да плати повече за поддръжката и че качеството на мрежата може да пострада поради многобройните нови партньори. Говорителят на Vodafone не е пожелал да предостави никаква информация за броя на новите доставчици или обема на поръчката.

Говорител на Huawei пояснява, че решението е засегнало около 300 служители. Около десет процента от тях са били уволнени по оперативни причини. „Това се случва съгласно социален план, съгласуван с работническия съвет и представител на синдикатите“, каза говорителят на Huawei. Останалите 90 процента от служителите ще бъдат преместени в доставчиците на услуги, които ще поемат поддръжката на мрежата на Vodafone в бъдеще.

В продължение на години Huawei беше един от най-близките партньори на оператора. Според индустриални анализи Vodafone е оборудвал около половината от своята безжична мрежа в Германия с технология на Huawei. Другите два мрежови оператора обаче, Deutsche Telekom и Telefónica, също разчитаха на китайците. Vodafone обаче направи крачка напред и от април 2016 г. мрежата ѝ се обслужва от техници на Huawei. Мрежовите оператори наричат ​​тази задача „Field Service“.

Дълго време тези задачи бяха отговорност на служителите на самия мрежов оператор. За да спестят разходи обаче, компаниите възложиха тази задача на външни изпълнители. Vodafone се реши на тази стъпка в Германия за първи път през 2011 г. и по това време разчиташе на европейския доставчик Ericsson. Преминаването към Huawei последва през 2016 г.

За доставчиците на мрежово оборудване поддръжката на мрежата обикновено не е доходоносен бизнес. „За нас бизнесът е загуба“, пояснява служител на Huawei пред Handelsblatt. Huawei се опита да излезе от договора с Vodafone още през 2019 г., но се провали. Поръчката обаче е важна, за да може да се продаде повече оборудване за мобилни комуникации. Според вътрешни източници парите се печелят с техническите компоненти.

Мрежата на Telefónica в Германия в продължение на 4 години се обслужваше от китайската държавна компания ZTE. Директорът за Германия на испанския оператор Маркус Хаас прекрати партньорството през 2018 г. и от 2019 г. разчита на сравнително малката компания GfTD от Дортмунд. 

Федералното правителство на страната подготвя по-строги правила за мобилните комуникации. Използването на доставчици като Huawei трябва да бъде разгледано по-стриктно, особено за 5G мрежата. За разлика от други страни в Европа като Швеция, Франция или Великобритания обаче, федералното правителство не реши ефективно да изключи китайския доставчик, а остава по-гъвкаво в решенията. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
A1: Покритието на 5G мрежата ни ще достигне над 67% през 2022 г.