IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei обжалва решението на Швеция да я изключи от 5G мрежата си

Освен Huawei, засегната от решението е и друга китайска компания - ZTE

12:50 | 06.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Huawei обжалва решението на Швеция да я изключи от 5G мрежите си, обяви шведският телекомуникационен регулатор PTS, цитиран от Ройтерс.

„Това, което се случва, е, че ще изпратим обжалването на административния съд в Стокхолм. След това те ще поемат случая“, коментира говорителка на PTS.

През октомври Швеция забрани на Huawei и на друг китайски играч – ZTE, да участват в изграждането на 5G мрежата ѝ, като по този начин се присъедини към други европейски държави, които ограничиха ролята на доставчиците от Китай заради притеснения за националната сигурност.

„Смятаме, че решението, което беше взето, не е добро нито за потребителите, нито за Швеция като цяло“, коментира Кенет Фредриксен, изпълнителен вицепрезидент на Huawei за Централна и Източна Европа и Скандинавския регион.

„Затова искаме шведски съд да реши дали решението е взето чрез подходящ процес и в съответствие със закона“, допълва той.

Европейските правителства затегнаха контрола си върху китайските компании, които изграждат 5G мрежи, след дипломатически натиск от Вашингтон, който обвинява Huawei, че шпионира в полза на Пекин. Huawei многократно е отричала обвиненията, че носи риск за националната сигурност.

PTS даде на компаниите, които участват в търга за 5G спектъра, срок до 1 януари 2025 г., за да премахнат оборудването на Huawei и ZTE от инфраструктурата им и основните функции.

Очаква се търговете да започнат през следващата седмица и да облагодетелстват конкурентите на Huawei от Скандинавския регион – Nokia и Ericsson.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още