Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Huawei обжалва забраната да продава 5G оборудването си в Швеция

Компанията е поискала да има изслушване по случая

Huawei обжалва забраната да продава 5G оборудването си в Швеция

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Huawei обяви, че обжалва решението от юни на шведски съд, който наложи забрана на компанията да продава 5G оборудването си в страната, предава Ройтерс.

Huawei заяви, че е поискала изслушване по случая, но Апелативният съд трябва да реши дали то е нужно или трябва да се поиска решение от Съда на Европейския съюз.

Припомняме, че в средата на юли шведски съд попари надеждите на Huawei да се завърне в Швеция, като потвърди наложената ѝ в страната забрана. По това време компанията заяви, че обмисля всичките си възможности, включително да обжалва.

До забраната се стигна през октомври 2020 г., когато шведският телекомуникационен регулатор PTS изненадващо обяви, че забранява на Huawei да продава оборудването си за новото поколение мрежи в страната. Като причина за това бяха изтъкнати притесненията за сигурността на шведската служба за сигурност SAPO.

Още по темата

Проблемите на Huawei с правителствата на редица страни са свързани с решение на администрацията на предходния президент на САЩ Доналд Тръмп, която предприе действия, за да ограничи бизнеса на компанията заради опасения, че тя може да предлага вратичка в оборудването си, чрез която да извършва шпионаж в полза на Пекин. Huawei отрича всички тези обвинения.

Въпреки че не даде никакви конкретни доказателства по обвиненията си, администрацията на Тръмп се зае да призовава съюзниците на САЩ да ограничат влиянието на Huawei върху 5G мрежите им.

Не всички правителства се поддадоха на натиска, но в Европа има такива, които ефективно наложиха забрана на китайски компании да участват в развитието на новите им мрежи, включително Швеция и Румъния.

Решението на Швеция беше посрещнато остро от местния технологичен играч Ericsson, който е конкурент на Huawei в областта на мрежовото оборудване. След като стана ясно, че Швеция не желае да допусне Huawei, Пекин призова страната „да поправи грешката си“ възможно най-бързо, а след това предупреди, че е възможно да предприеме ответни действия срещу Ericsson.

Шведският гигант дори се обърна към правителството на страната си с призив да разхлаби ограниченията срещу Huawei, защото се притеснява за развитието на собствения си бизнес, предвид заплахите на Китай.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Комуникационните кампании на А1 спечелиха 6 отличия на PR Приз 2022