IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei подаде нов иск в САЩ

Китайската компания иска отмяна на решението на властите, квалифициращо я като заплаха за националната сигурност

09:31 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайският технологичен концерн Huawei заведе дело в САЩ за отмяна на класификацията му като заплаха за националната сигурност от страна на американските власти.

Делото, заведено в понеделник в Апелативния съд на САЩ, настоява за преразглеждане на решение на федералната телекомуникационна комисия (FCC) от миналата година, според което компанията представлява заплаха за националната сигурност. Решението блокира достъпа на американски телекомуникационни оператори до многомилиарден фонд за закупуване на телеком оборудване от Huawei.

Жалбата е поредното предизвикателство на Huawei заради многобройните действия на САЩ, насочени към нея през последните няколко години. Администрацията на бившия президент Доналд Тръмп блокира достъпа на компанията до американските технологии и се опита да убеди съюзниците си, че телекомуникационното оборудване на Huawei представлява риск за националната сигурност.

В исковата молба на Huawei се твърди, че решението на FCC през декември надхвърля правомощията ѝ и е „произволно, капризно и злоупотреба с преценките и не е подкрепено със съществени доказателства“.

„През миналата година FCC издаде окончателно определение, идентифициращо Huawei като заплаха за националната сигурност въз основа на значителни доказателства, разработени от FCC и много американски агенции за национална сигурност. Ще продължим да защитаваме това решение“, казва пред WSJ говорител на комисията.

Американските власти отдавна заявяват, че Пекин може да използва телекомуникационните съоръжения на Huawei, за да шпионира или нарушава телекомуникационните мрежи, въпреки че не са показали публично доказателства за това твърдение. Основателят на Huawei Рън Джънфей твърди, че компанията никога няма да шпионира от името на която и да е държава. 

Huawei заведе делото си часове преди Рън да заяви на група журналисти в Китай, че се надява администрацията на Байдън да бъде по-отворена за политики, „които са в интерес на американските компании“, добавяйки, че би приветствал телефонно обаждане от страна на новия президент.

„Все още се надяваме да успеем да закупим много американски компоненти, части и машини, така че американските компании също да могат да се развиват заедно с китайската икономика“, каза Рън във вторник.

Администрацията на Байдън не е посочила ясно своя подход към Huawei. По време на изслушване през миналия месец номинираната за търговски министър Джина Раймондо обеща да защити САЩ от китайски технологични заплахи, но отказа да обещае да запази вписването на Huawei в черния списък на Министерството на търговията в очакване на преглед. 

Huawei продължи с правната си битка срещу действията на администрацията на Тръмп, оспорвайки решенията както на FCC, така и американския закон, който забранява на компанията да прави бизнес с американски изпълнители. Федерален съдия в Тексас изхвърли последния иск през миналата година.

Отделно дело срещу FCC, заведено през 2019 г., което също оспорва определянето на Huawei като заплаха за сигурността, продължава.

Юридическите усилия отразяват стремежа на Huawei да изчерпи всички свои възможности, тъй като е изправена пред перспективата да загуби силата си на американския телекомуникационен пазар. Ръководителите на Huawei отдавна изразяват разочарование от подозренията на Запада - никога публично доказани - че компанията крие рискове за сигурността. Те отдавна предизвикват американските служители да представят доказателства за шпионаж.

Въпреки притесненията във Вашингтон Huawei отдавна си партнира с по-малки телекомуникационни оператори в САЩ, които възхваляват цените му и надеждността на услугата ѝ. Ръководителите на тези компании се надяват, че Huawei може да надгражда това сътрудничество, за да работи с по-големите оператори и да представя смартфоните си на американски потребители.

Доналд Тръмп разби тези надежди, тъй като компанията се превърна в ключова цел в търговската му война с Пекин. В допълнение към блокирането на износа на американски технологии за Huawei, под ръководството на Тръмп САЩ издадоха двойни наказателни обвинения към компанията, като твърдяха, че тя е откраднала технологии и е избегнала санкции срещу Иран. Мън Уанджоу, финансовият директор на компанията, е под домашен арест в Канада повече от две години, тъй като се противопоставя на усилията на американските власти да я екстрадират в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още