Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Huawei попадна в затворен кръг

Компанията търси близост с китайските власти, но това буди подозрения

Huawei попадна в затворен кръг

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Спорът около китайския доставчик на мрежово оборудване Huawei става все по-голям и по-голям. И става дума не само за една отделна компания. Става дума за търговска война между най-голямата и втората по големина икономика в света. САЩ и Китай си разменят удари за ролята на технологичната компания.

Huawei сега засилено търси близостта до китайското правителство, за да предотврати санкциите на САЩ и търговските ограничения. Проблемът е, че по този начин компанията потвърждава твърденията на своите критици.

В продължение на много години Huawei публично подчертаваше голямата си дистанция от китайското правителство. Да, това е компания със седалище в Китай. Това обаче не оказва влияние върху бизнеса извън Народната република, твърдят от концерна от Шънджън.

Още по темата

Междувременно посланието се променя. Председателят Ерик Сю разкритикува санкциите на правителството на САЩ и подчерта, че Пекин може да се застъпи за компанията. Китайското Министерство на външните работи се зае директно с темата след тези изявления.

От месеци китайските дипломати в чужбина се надпреварват със заплахи за последиците от изключването на концерна в техните приемащи страни. Това важи и за Германия, където посланикът спомена ограничения за автомобилните компании в Китай. Да не забравяме каква роля играе автомобилният сектор за най-голямата европейска икономика.

Дебатът за Huawei се измества. Вече не става въпрос за ролята на компания, която завладява световните пазарни дялове с най-съвременните технологии в областта на мобилния 5G стандарт. Става въпрос за политически натиск и мерене на властта между правителствата. Става дума за огромни егота.

С изявления, като това на Ерик Сю, компанията потвърждава намесата на китайското правителство. Компанията обаче навреди така на предишния си подход в конфликта. Вече не е компания с максимално отстояние от Пекин.

От китайска страна се подчертава, че процедурата е нормална и германските компании също биха помолили германското правителство за помощ в случай на затруднения. Разбира се, правителствата се застъпват за това техните компании да не бъдат дискриминирани.

Измеренията в случая с Huawei обаче надхвърлят това. Спорът е предизвикан от въпроса колко тясна е връзката между компанията и китайското правителство. Колкото повече Пекин е ангажиран с интересите на Huawei, толкова по-трудно ще бъде компанията да се позовава на абсолютната си независимост.

Предполагаемата помощ от страна на Пекин заплашва да навреди значително на позицията на Huawei. Колкото по-шумно китайските дипломати предупреждават за възможните последствия, толкова по-близки се тълкуват отношенията между компанията и китайската държава. Изглежда като затворен кръг – загадка без правилен отговор.

 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
6
 
4
преди 2 месеца
Хахаха хуморески! Гугъл и Фейсбук нали ревът на правителството на САЩ, че не щат европейски дигитален данък и докараха нещата до търговска война. Тука нищо подозрително няма разбира се, ама за Китайците е по-различно. Когато янките слушаха телефона на баба М. в Германия, това беше много партньорско и демократично, ама ако искат да го слушат Китайците не е :)) Мама си джасъла пропагандата шЪ знаета!
1
 
4
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Е те насила ги накараха да търсят помощ от правителството си. САЩ трябва да решат какво искат - протекционизъм или свободен пазар. И ако е второто трябва да спрат да се заяждат с търговските си партньори.
7
 
7
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Да спират всички да внасят китайски *** и да се решава проблема час по скоро ....
6
 
5
 
1
преди 2 месеца
Швепсссссс.

Още от Телекомуникации
Европа въвежда 5G твърде бавно, предупреждават компании