IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hutchinson Whampoa създава най-големия мобилен оператор във Великобритания

Компанията на хонконгския милиардер Ли Кашин ще придобие O2 за 16 млрд. долара и ще го обедини с Тree

21:13 | 11.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Hutchinson Whampoa създава най-големия мобилен оператор във Великобритания

Hutchinson Whampoa на хонконгския милиардер Ли Кашин привлича инвеститори от Сингапур, Канада, Бразилия и Обединените арабски емирства, за да набере необходимите средства за финансиране на покупката на британското подразделение на испанския оператор Telefonica O2 за 10,25 млрд. паунда (16 млрд. долара), съобщава Bloomberg.

През март Hutchinson Whampoa постигна споразумение за покупка на O2, като възнамерява да слее британския оператор с безжичната си мрежа Tree.

В резултат на сливането на O2 и Tree ще бъде създаден за най-големият по брой потребители на мобилни услуги оператор в Обединеното кралство.

Група от инвеститори, включително сингапурският държавен фонд GIC Pte, два от най-големите пенсионни фондове в Канада – Canada Pension Plan Investment Board и Caisse de Depot et Placement du Quebec, бразилската инвестиционна банка BTG Pactual и инвестиционният фонд на Абу Даби, ще придобият 32,98% от обединената компания за 8 млрд. паунда.

Hutchinson Whampoa отбеляза, че средствата на инвеститорите ще бъдат използвани за финансиране на покупката на O2 заедно с кредит в размер на 6 млрд. паунда, привлечен от HSBC, както и 480 млн. паунда собствени средства на дружеството.

Комбинирането на O2 и Tree ще създаде мобилен оператор, чийто брой на абонатите ще надхвърли 30 млн. Компанията ще обслужва около 44% от пазара на мобилни услуги в Обединеното кралство.

С оглед на изискванията на антитръстовите регулатори на Острова сливането на двете компании може да отнеме около година. От Telefonica пък посочиха, че очакват сделката да приключи до юни 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още