IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Telecom Italia се включва в наддаването за GVT

Италианците предлагат 7 млрд. евро за бразилското интернет подразделение на Vivendi

10:57 | 18.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	И&nbsp;Telecom Italia иска да навлезе на бразилския интернет пазар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И Telecom Italia иска да навлезе на бразилския интернет пазар. Снимка: Ройтерс

Telecom Italia SpA подготвя оферта в размер на 7 млрд. евро (9,4 млрд. долара), с която „да надцака“ испанския телеком Telefonica SA в битката за придобиване на бразилския интернет доставчик Global Village Telecom (GVT), дъщерна компания на френския концерн Vivendi SA, предава Bloomberg.

По-рано през месеца стана ясно, че Telefonica SA предлага да плати 6,7 млрд. евро (9 млрд. долара) за бразилската компания. Италианският и испанският концерн са конкуренти на бразилския мобилен пазар, припомня агенцията.

Плановете на италианците предвиждат Vivendi да получи и 20%-ен дял в базираната в Милано Telecom Italia, както и дял в предприятието, което ще съчетава бразилските подразделения на двете компании, предава Bloomberg, позовавайки се на пожелал анонимност източник. 

Все още не е ясно дали някоя от офертите за GVT ще се стори привлекателна на Vivendi. По-рано групата поиска за поделението си 7 млрд. евро по време на търг, който в крайна сметка се провали през март 2013 г. Междувременно обаче GVT започна да отчита повишаваща се печалба и Vivendi се ангажира да интегрира GVT в медийния си бизнес.

GVT е водещият бразилски доставчик на широколентов интернет достъп. В случай на конкретна и официална оферта от Telecom Italia експертите от бранша очакват и контрапредложение от Telefonica, която отдавна иска да придобие компанията.

GVT може да бъде източник на растеж за Telecom Italia и Telefonica, след като приходите от телефонните услуги в двете страни спадат заради ожесточената конкуренция. Офертата на Telefonica за GVT се случи месец, след като главният изпълнителен директор на Telecom Italia Марко Патуано изрази публично интерес към подразделението, припомня агенцията.

Въпреки че по-рано Vivendi поясни, че нито едно от нейните поделения не е обявено за продажба, стана ясно, че бордът ще обсъди офертата на Telefonica. Според WSJ Telefónica е дала на французите срок от един месец да проучат офертата. На 16 август обаче Vivendi заяви, че не е получавала официално нито една оферта, така че няма какво да коментира. Говорителите на Telefonica също са отказали коментар.

Според запознати със случващото се обаче GVT е ангажирала с консултантски функции Goldman Sachs Group Inc. и Credit Suisse Group AG при проучването на възможности за потенциалната ѝ продажба.

20%-ен дял в Telecom Italia може да бъде оценен на около 3 млрд. евро, на базата на пазарната капитализация от около 15 млрд. евро. Бразилското поделение на италианците Tim Brasil, вторият по големина безжичен оператор в страната, има пазарна оценка от около 11,7 млрд. долара.

Докато офертата на Telefonica е съсредоточена върху GVT, Telecom Italia предлага по-широк съюз, който може да включва и споразумение, според което италианската компания да разпространява съдържание от медийните активи на Vivendi, които включват доставчика на платена телевизия Canal Plus, твърдят източници.

От друга страна, офертата на Telefonica може да разреши споровете ѝ с регулаторите от миналата година, които поставят под въпрос ролята ѝ на акционер в Telecom Italia. В своето предложение за Vivendi Telefonica ще даде на френската компания правото да купи почти всичките ѝ участия в Telecom Italia. Telefonica е вече най-големият акционер в Telco - холдинговата компания, която контролира Telecom Italia, с дял от 46 на сто, или около 10% от акциите на Telecom Italia, но в края на миналата година поиска да увеличи дела си допълнително. За сделката все още няма решение. 

Бразилският телекомуникационен регулатор Anatel ще трябва да анализира всяко сливане или промяна в структурата на компанията, преди сделката да бъде одобрена, заяви говорител за агенцията, който е помолил да не бъде назован. Антитръстовият регулатор на Бразилия, известен като Cade, заявява в електронно писмо до Bloomberg, че ще анализира случая при получаване на известие за сделка.

Бразилия е предпазлива по отношение на сливания в далекосъобщителния сектор. По-рано този месец министърът на комуникациите Пауло Бернардо заяви пред репортери в Сао Пауло, че предпочитанията на правителството са за наличието на повече фирми на пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още