IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет може да влее 6,7 трлн. долара в световната икономика

Връзката с интернет ще спаси от бедност 500 млн. души

08:54 | 05.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Свързването на всички хора на планетата с интернет може да извади 7% от световното население от бедността, показва проучване, публикувано в CNBC.

Докладът на социалната мрежа Facebook посочва, че връзката с интернет ще спаси от бедност 500 млн. души, а световната икономика ще спечели над 6 трилиона долара. Интернет връзката облагодетелства и телекомите, предоставяйки им възможност за растеж в размер на 400 млрд. долара.

Статистиката показва, че 4,1 млрд. души по света нямат достъп до модерната икономика. Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг многократно е призовавал за неограничен достъп до интернет. 

В рамките на Mobile World Congress в Барселона той представи новата си инициатива Telecom Infra Project, която е част от усилията на компанията да свърже света посредством своя проект Internet.org. 

По думите му Internet.org е изградена от множество отделни програми, включително някои, които са фокусирани върху изграждането на нови типове инфраструктура, която да помогне за свързването с интернет на хората в най-отдалечените и изолирани места в света.

Една от програмите Free Basics, която предлага само подбрани услуги, между които Facebook, оперира в 38 страни и е достигнала до над 19 млн. души.

Появиха се и критици на идеята в Индия, които твърдят,  че програмата заплашва принципите на интернет неутралността и може да промени цените за достъп до различни уебсайтове в Индия.

Недоволството в страната акцентира върху неутралността на мрежата - принцип, съгласно който всички уебсайтове в интернет трябва да бъдат еднакво достъпни. Критиците обвиниха компанията, която стои зад най-голямата социална мрежа в света, в облагодетелстване на определена част от сайтовете в интернет, като оставя на заден план конкурентните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Nathan
преди 7 години
Проектът Интернет.орг има за цел не да осигури интернет достъпност и свързаност, а да създаде някакво подобие на световната мрежа, в което ще се визуализират услугите само на Фейсбук и свързаните с нея лица и компании.Иначе твърдението, че интернет ще спаси от глад 500 млн души е твърде съмнително, тъй като не е известно световната мрежа да произвежда храна, с която тези хора да могат да се нахранят. Не е ясно и как световната икономика ще спечели 6 трил. долара. Интернет е посредничи при осъществяване на комуникация между различни заинтересовани от търговия участници. Интернет предоставя среда на тази комуникация, но продуктът/услугата се генерира и разменя от търговците .Интернет предоставя бърза, лесна и евтина комуникация, но не може да създаде актив от нищото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още