IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще се опита да блокира телеком сделка в чужбина

Най-големият акционер в Telecom Italia проучва план за продажбата на бразилското подразделение, но Рим е против

10:53 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Италия ще се опита да блокира телеком сделка в чужбина

Италия обсъжда мярка, с която да се даде възможност на правителството да блокира евентуалната продажба на бразилското подразделение на Telecom Italia SpA (TIT), твърдят трима източници на Bloomberg. 

Администрацията на премиера Матео Ренци може да разшири указа за "златната сила", приет през юни, който дава на правителството правото да наложи вето на сделки в отрасли, считани за такива от национален интерес. Предполага се, че в текстовете за тези отрасли ще се включат и комуникационните мрежи, собственост на италианските компании в чужбина, твърдят източниците на агенцията, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като дискусиите са поверителни.

Италианските политици се опасяват, че евентуална сделка, включваща мрежата на Tim Brasil, вторият по големина безжичен оператор в страната, може да застраши стратегическите активи на Telekom Italia в чужбина.

Подобен ход би бил най-ясният знак, че Telecom Italia разполага с подкрепата на държавата на фона на разногласията с най-големия си акционер, Telefonica SA от Испания, за развитието на бизнеса си в Бразилия. Докато главният изпълнителен директор на Telecom Italia Марко Патуано се изказва за запазване и разширяване на Tim, Telefonica проучва план за разбиване на компанията на части и за нейната продажба, заявиха през май източници, запознати с въпроса.

Говорители на Ренци и на базирания в Милано Telecom Italia отказват да коментират темата.

„Става дума за протекционизъм“, казва Александър Ятрид, анализатор в Oddo & Cie. в Париж.

Италия не е единствената европейска страна, която се стреми да се намесва по отношение на сливанията и придобиванията на компаниите. През миналия месец френското правителство разкри плановете си да придобие дял от 20% в енергийната и транспортна компания Alstom SA, за да предотврати пълно придобиване на концерна от американската General Electric Co. Преди това Париж прие закон за разширяване на способността на правителството да блокира чуждестранни опити за закупуване на френски компании в областта на енергетиката, транспорта и здравеопазването.

Telefonica ще стане най-големият единичен акционер в Telecom Italia, след инвеститорска група, притежаваща 22,4% от оператора, бъде разформирована по-късно през тази година. Telefonica, част от тази група, наречена Telco SpA, ще притежава пряк дял от около 15 на сто.

Испанският оператор, който контролира най-големия оператор на Бразилия, се отказа от правото да има представител в борда на директорите на Telecom Italia през миналата година, за да се избегне конфликт на интереси в тази страна. Това обаче не се оказа достатъчно. През декември антитръстовите регулатори заявиха, че Telefonica трябва да намали своите активи или да убеди Telecom Italia да продаде Tim.

Ако италианското правителство придобие такова право, то "ще направи нещата по-трудни за Бразилия", казва Алекс Парделас, анализатор в CGD Securities в Рио де Жанейро.

Ако правителството на Италия в крайна сметка одобри такава мярка, то тя може да породи опасения у европейските регулаторни органи, смята един от източниците на Bloomberg. 

През миналия месец държавата разшири правото на вето над сделки, включващи цялата италианска телекомуникационна мрежа, в допълнение към достъпа до електропреносната мрежа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още