IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Европа пресушава приходите на Vodafone

Приходите от услуги падат с 4,8% през третото тримесечие, но остават малко над очакванията

10:42 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Приходите от продажби в Италия падат в последните три финансови години, докато в Испания &ndash; от четири. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Приходите от продажби в Италия падат в последните три финансови години, докато в Испания – от четири. Снимка: архив Ройтерс

Вторият по популряност в света мобилен оператор Vodafone Group Plc отчита спад на приходите от услуги заради свиващите се пазари в Италия и Испания.

Приходите от услуги, с изключение на валутните колебания и придобиванията, падат с 4,8% през третото тримесечие, приключващо през декември, съобщи в изявление базираната в английския град Нюбъри компания. Изготвената от Bloomberg средна прогноза на анализаторите бе за намаление от 4,9% в приходите, получени от продажбите на телефони и безжични услуги. 

Главният изпълнителен директор Виторио Колао инвестира милиарди лири, за да подобри мрежата на Vodafone, добавяйки активи от кабелни и интернет услуги в Европа и въвеждайки високоскоростна безжична технология от четвърто поколение, като залага на възстановяването на индустрията.

Докато приходите от услугите спадат в цяла Европа, компенсирани от растеж в региони като Африка и Индия, слабата икономика и ожесточената конкуренция са направили от Италия и Испания особено трудни пазари. Приходите от продажби в Италия падат в последните три финансови години, докато в Испания – от четири. 

Общият размер на приходите пада с 4,3%, с изключение на ефекта на сделките и валутните изменения, до 11 млрд. паунда (18 млрд. долара) за тримесечието. Приходите на Vodacom Group Ltd. – африканската компания, в която 65 процента са собственост на Vodafone, растат с 11 на сто до 20,2 млрд. ранда (1,82 млрд. долара), тъй като все повече клиенти в пазари като Мозамбик и Демократична република Конго заплащат допълнително за достъп до безжични данни.

Акциите на Vodafone, втория по популярност оператор в света след China Mobile Ltd., се обезцениха с 1,2% в Лондон до 215,9 пенса. За последните 12 месеца обаче книжата отчитат ръст от 26 на сто.

Сделката за продажбата на 45%-ия дял на Vodafone във Verizon Wireless на партньора си Verizon Communications Inc. за 130 млрд. долара ще бъде приключена до края на този месец. След продажбата британският концерн ще изгуби едно от най-големите си звена и достъпа си до доходоносния пазар на САЩ.

Project Spring, програмата за подобрение на мрежата на компанията, която се финансира от продажбата на Verizon Wireless, ще вложи 7 млрд. паунда в проекти като разгръщане на 4G и широколентови услуги до март 2016 година. Като цяло Vodafone ще похарчи 19 млрд. паунда за подобряване на мрежата си през следващите две години.

Освен че модернизира своята мрежа, Vodafone търси и партньорства и придобивания, за да предложи пакети от интернет, телевизия и телефонни услуги. Компанията е в преговори с доставчика на платена телевизия British Sky Broadcasting Group Plc за услуги с кръстосани продажби, твърдят източници, запознати с плановете. Vodafone може да се интересува и от наддаването за испанската компания за фиксирани линии Grupo Corporativo ONO SA, твърдят запознати със случващото се в компанията изтоници.

Британският оператор може да се превърне в мишена за базираната в Далас AT&T Inc. AT&T, най-голямата в САЩ телефонна компания, се интересува от придобиване на Vodafone, за да получи достъп до процъфтяващия 4G пазар на Европа, заявиха през януари източници, запознати със ситуацията. 

AT&T вече нееднократно обяви, че иска да инвестира в Европа. Източници от индустрията заявяват, че основната цел на американците би била именно Vodafone. Според търговците спекулацията може да допринесе за нови поглъщания в телекомуникационния сектор.

На 27 януари AT&T обяви, че няма намерение да подава оферта за Vodafone в следващите шест месеца, за да задоволи британските борсови наредби, предназначени да ограничат спекулациите за сливания. Компанията избра да направи това съобщение, за да избегне договарянето при кратки срокове, твърдят експерти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още