IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът актуализира плана си за цифровизация

Възложен е и преглед на наличността и капацитета на електронни съобщителни мрежи, собственост на изпълнителната власт и на публични предприятия

15:35 | 05.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

Правителството прие актуализиран план за цифрова свързаност „Свързана България“. Документът очертава стъпките за осигуряване на цифрова инфраструктура за предоставяне на разнообразни услуги, съобщиха от правителствената информационна служба.

Мерките предвиждат подобряване на достъпа до високоскоростен интернет в по-слабо населените региони и развитие на високоскоростния мобилен интернет в страната. От ключово значение за цифровизацията на българската икономика и обществени услуги ще бъдат инвестициите за въвеждане на мобилни мрежи от пето поколение. В плана е посочена необходимостта от целенасочени инвестиции в технологично развитие, завършване на необходимата инфраструктура и гарантирана мрежова и информационна сигурност. 

Кабинетът утвърди и Актуализираната политика в областта на електронните съобщения, която има за цел да осигури предоставянето на съвременни и качествени електронни съобщителни услуги чрез създаване на условия за развитие на конкурентен пазар като част от вътрешния пазар в ЕС. Приоритет в документа е разгръщането и използването на мрежи с много голям капацитет, предоставяне на услуги от пето поколение, ефективна и устойчива конкуренция, сигурност на мрежите и услугите, както и предимства за крайните ползватели, включително равностоен достъп до услугите на хората с увреждания.

С друго свое решение правителството възложи извършване на преглед и анализ на наличността и капацитета на електронни съобщителни мрежи, собственост на изпълнителната власт и на публични предприятия.  Целта е осигуряване на качествена свързаност за публичните органи, гражданите и бизнеса, насърчаване на инвестициите и намаляване на разходите, както и подобряване на достъпа до високоскоростен интернет в по-слабо населените региони.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още