Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Казусът Huawei предизвиква нов международен търговски спор – с Швеция

Ако Стокхолм не промени подхода си към китайския концерн, Пекин ще отреже Ericsson от обновлението на мрежите в Китай

Казусът Huawei предизвиква нов международен търговски спор – с Швеция

Лого на щанда на Huawei Technologies Co. на изложението Auto Shanghai 2021 в Шанхай, Китай, във вторник, 27 април 2021 г. Снимка: Qilai Shen / Bloomberg

Китайската технологична компания Huawei продължава да предизвиква международни търговски спорове. Сега ръководството в Пекин постави свързан с концерна ултиматум на Швеция. Ако забраната за участие в технологичното обновление на мрежите на китайския доставчик на телекомуникации в Швеция не бъде отменена, шведската компания Ericsson ще бъде изключена от следващия кръг на масивна 5G експанзия в Китай, пише Wall Street Journal.

Участието на Ericsson в следващия кръг на масовото изграждане на 5G в Китай е свързано с това дали Стокхолм ще промени позицията си по отношение на Huawei, твърди Global Times, издание на китайската комунистическа партия.

Шведските регулатори забраниха на мобилните оператори да използват 5G оборудването на китайската компания през октомври, позовавайки се на опасения за националната сигурност. Huawei оспорва решението в шведските съдилища, като решение се очаква през следващите седмици.

Говорител на базираната в Стокхолм Ericsson отказва коментар по темата пред WSJ. Говорител на шведското министерство на външната търговия не e отговорил на исканията за коментар. Акциите на Ericsson се обезцениха с близо 4% във вторник, търгувайки се на малко по-ниски нива от своите конкуренти на фона на значително по-ниско оценения технологичен пазар.

Още по темата

Предупреждението в китайската медия е най-новият пример за използването от Пекин на политически натиск, за да защити своите бизнес и външнополитически интереси. През миналата година Китай ограничи вноса на австралийско вино, говеждо и други стоки, след като Австралия прие собствена забрана на Huawei и призова за разследване на действията на Пекин в рамките на пандемията на коронавируса.

След като шведските регулатори забраниха използването на Huawei през миналия октомври, китайски служители и контролирани от държавата медии нарекоха решението несправедливо, като заявиха, че Huawei не представлява риск за сигурността и че Швеция се опитва да защити своя концерн Ericsson. Те заплашиха да отмъстят на шведски компании, които правят бизнес в Китай, включително Ericsson и нейния най-голям акционер Investor AB, инвестиционната компания на влиятелното шведско семейство Валенберг, която има големи дялове в няколко големи европейски компании.

Перспективата за отмъщение накара изпълнителния директор на Ericsson Бьорйе Екхолм да проведе лобистка кампания от името на Huawei. Той разкритикува шведските политици и поиска адвокати да помогнат на Huawei да се бори срещу шведската забрана. Той каза, че Ericsson генерира само 1% от продажбите си в Швеция, спрямо 8% от Китай, където компанията също така има 13 хил. служители и ръководи фабрика. 

Още по темата

Китай е най-големият в света пазар за 5G оборудване. Четирите му основни държавни оператора провеждат поредния кръг от тестове на 5G оборудване, за да определят кои доставчици да използват в следващата фаза от изграждането на национални клетъчни мрежи, посочва Global Times в статията си, публикувана в понеделник.

През март китайските медии и групи, свързани с комунистическата партия, насърчиха прочистването на марката H&M на шведския търговец на дребно Hennes & Mauritz AB от голяма част от китайския интернет. Този ход се случи, след като модната марка заяви, че се стреми да гарантира, че памукът ѝ не идва от китайския регион Синдзян, за където правителствата на САЩ и Великобритания и правозащитни организации твърдят, че китайските власти извършват геноцид и използват принудителен труд.  Китай нарече тези обвинения лъжи, като заяви, че действията в Синдзян са предназначени за борба с тероризма и подобряване на поминъка.

H&M се придържа към позицията си, в резултат на което наемодатели затварят някои от своите търговски обекти в Китай. Други компании, като японската Muji, поеха по друг път, рекламирайки използването на памук от Синцзян.

Бизнес средата принуди шведските компании, които правят бизнес в Китай, да обмислят стратегии за изход, каза Йеркер Хелстрьом, директор на Шведския център за китайски изследвания и член на китайско-шведския търговски съвет.

„Не казвам, че компаниите се готвят да напуснат Китай, но за първи път мислят сериозно, че предизвикателствата ще бъдат твърде високи“, казва Хелстрьом . „Ще има условия, за да останат в Китай. Ще си струва ли това? Винаги трябва да мислят за това“, посочва той.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ех, тая граматика...Бьорйе ЕкхолмЙ се слага след ГЛАСНА буква, ей, бързо обратно в 4-ти клас!

Още от Телекомуникации
Българският спортен тотализатор внедри иновативна облачна платформа на А1