IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски телекоми записват борсов спад след новината за делистването им от NYSE

Това се случва в първия ден на търговия, след като стана ясно, че трите компании ще бъдат отстранени

09:58 | 04.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Цените на акциите на трите най-големи китайски телекомуникационни компании се понижиха с по близо 5% в Хонконг днес по време на първата борсова сесия, откакто Нюйоркската фондова борса (NYSE) заяви, че ще делистне фирмите съгласно план, който Китай определи като „политически“ и такъв с „ограничено“ влияние, предава Ройтерс.

В четвъртък NYSE обяви, че ще премахне China Mobile, China Telecom Corp и China Unicom Hong Kong, след като през ноември американското правителство реши да блокира инвестициите в 31 фирми, които са собственост на или са контролирани от китайските военни.

Китайската комисия по ценните книжа и борсите посочва в секцията за въпроси и отговори на уебсайта си, че планът е „политически мотивиран“.

Ходът “напълно пренебрегва реалното положение на съответните компании и законовите права и интереси на световните инвеститори, и сериозно подкопава нормалните пазарни правила“, гласи още текстът.

Американските депозитарни разписки, листнати от трите телекома, са с обща пазарна стойност под 20 млрд. юана (3,07 млрд. долара), или 2,2% от капитала на компанията, посочва регулаторът.

„Дори и да бъдат делистнати, директното влияние върху развитието на компаниите и техните пазарни операции е доста ограничено“, посочва той.

Стойността на книжата на China Mobile се сви с 4,5% в Хонконг в понеделник до 42,20 хонконгски долара. Това е най-ниската им цена от юли 2007 г. China Telecom записа близо 5,6% спад на борсата, а China Unicom – 3,4%, спрямо 0,8% ръст на бенчмарка Hang Seng Index.

И трите компании твърдят, че не са получили известия за делистването от NYSE.

Анализатори от Citic Securities твърдят, че решението за премахването на компаниите отговаря на очакванията.

„И трите компании са листнали едва 1,5% от акциите си в САЩ, а останалите - в Хонконг, имат достатъчно ликвидност и не са набирали капитал в Съединените щати от 20 години. Да имат листнати в САЩ акции само ще носи повече риск за тях“, посочват те.

В последните седмици Вашингтон зае по-твърда позиция спрямо Китай. През декември страната добави десетки китайски фирми към своя черен търговски списък, обвинявайки Пекин, че ги използва като цивилни технологии за военни цели.

В събота китайското търговско министерство заяви, че ще предприеме „нужните мерки“, за да защити интересите на фирмите.  

„През последните години е съвсем нормално китайски фирми да се делистват в САЩ и да имат вторични публични предлагания в Хонконг“, пишат анализаторите от Citic.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още