Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Кои доставчици ще се използват за изграждането на 5G в България?

Единствено Telenor от българските компании изграждат 5G мрежата си изцяло с Huawei, посочи Ясен Гуев, експерт телекомуникации

Кои доставчици ще се използват за изграждането на 5G в България?

Снимка: Архив Ройтерс

Въпросът е какви доставчици ще се използват за изграждането на 5G в България –  А1 използва Nokia, Vivacom използват няколко, но основно Huawei, а Telenor изцяло Huawei. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Ясен Гуев, експерт телекомуникации.

Той е на мнение, че преходът към 5G в България ще постави на изпитание съществуващите компании.

„Vivacom има традиционната фиксирана мрежа, имаме и А1, която навлезе, придобивайки много фиксирани доставчици – те имат възможност да свържат както потребители, така и 5G структурата си с кабели. От друга страна Telenor е в най-лошата ситуация, защото те нямат такава собствена мрежа. Следователно разходът за тях, за изграждане на такава мрежа е съществено по-голям“, обясни той.

Още по темата

Според експерта искането на публични средства от страна на компаниите не е лишено от смисъл. Това изискване е наложено от държавата и когато се налага изискване, това води до по-висок разход, а той от своя страна трябва да бъде компенсиран или трябва да се даде достатъчно време, за да може бизнесът да го предвиди в инвестиционната си програма.

Гуев смята, че в следващия парламент ще се повдигне въпросът и ще се вземе решение кои могат да станат доставчици на 5G в България.

По думите му друг проблем в България е монетизирането от 5G.

„При 4G беше различно, защото там имаше причина да накараш хората да си купят нови телефони, да увеличат обема интернет в пакетите си. Сега, честно казано, огромна част от тези големи услуги още не са дошли и де факто огромна част от хората няма да имат нужда от 5G. Ще има определен тип услуги, които бавно, но сигурно ще преминат, както преминаха от 3G на 4G и т.н.“, разясни той.

Темата с телекомуникациите е тясно свързана и с туризма. „Ако да речем дойдат туристи от развитите страни като Германия, скандинавските страни и Великобритания, те ще имат своите абонаментни планове, но ще ползват роуминг у нас и тук е хубаво да ги таксуваме на 5G“, смята експертът.

Гуев потвърди, че другият приход може да дойде от обновяването на телефоните на населението в България, но като се имат предвид цените, ще стане много бавно.

Експертът информира, че друга голяма новина от вчера е официалното обявяване от страна на китайската телекомуникационна компания, че всъщност вече имат 400 хиляди базови станции с 5G. За сравнение България има 3500. Това прави Китай лидери в тази класация, втори се нареждат САЩ, а трети – Филипините.

Ясен Гуев напомни, че има политическо противопоставяне в присъствието на САЩ за 5G и мрежовото оборудване към съюзниците що се отнася до Huawei. Той обаче смята, че натискът малко намалява и освен с основните Nokia и Еricsson, Samsung влиза на пазара за оборудване, „но все още няма капацитета, който предлагат другите големи“.

Има ли достатъчно информация за технологичните постижения от Мобилния световен конгрес в Барселона? Как Израел пак изненада с новите технологии? Как се осигурява сигурност на личните данни в телекомуникациите? Защо в Китай и Русия големите оператори използват една мрежа и спират да се конкурират? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “В развитие” можете да намерите тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Кога ще има търгове от КРС за честоти в ниския и високия диапазон?
0
 
2
 
3
mrynmryn до: 0pk
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Вероятно на доста малка част, тъй като имаш по-висока скорост, за сметка на покритието, въпросът е какво толкова ще правиш с тоя интернет, защото и на 4г може да гледаш ФХД на телефона си, като гледам мобилният интернет за друго не се ползва, поне у нас, а ако се, то са единици. Другото което е - ще таксуват ли допълнително за 5Г? Тая мрежа се изгражда с пари, а по-малко обхват = повече кули.
2
 
1
 
2
ing5rov до: 0pk
преди 2 месеца
ами некой да гризне едни мангизи ... пък нататък нема никакво значение ...
0
 
6
 
1
0pk
преди 2 месеца
Добре де, ами ако не изградят 5G, какво ще се случи? Кому изобщо е нужно това? Света се е превърнал в надпревара на безсмислените дейности...

Още от Телекомуникации
Българският спортен тотализатор внедри иновативна облачна платформа на А1