IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои технологии ще доминират през 2022 г.?

Експерти очакват появата на универсална мрежова инфраструктура и големи пробиви в медицината и производството

18:56 | 12.10.14 г. 4
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Да прогнозираш бъдещето е трудна и рискована работа, а да предвидиш какво ще се случи в компютърната индустрия е още по-трудно и рисковано начинание. Развитието на сектора зависи от неочакваните пробиви на отделни компании, които водят със себе си драматични промени за развития свят. Организацията IEEE Computer Society публикува проучване, в което отделя 23 потенциални технологии, които според експертите ще променят индустрията в периода до 2022 г.

Информацията ще помогне на учени и изследователи да разберат как технологията въздейства на индустрията и еволюира, нанасяйки трайни последици за цялото общество, пише Wired.

Изследването се базира на идеята, че до 2022 г. ще се намираме във фаза, в която интелигентността ще е неразривно свързана с използването на новите технологии. Революцията ще включва нови мрежови системи, които ще могат да бъдат използвани от най-различни електронни устройства. За да се постигне тази свобода, човечеството има нужда от комуникации, които да се развиват независимо от физическите мрежови инфраструктури и да работят с най-различни устройства без значение от вида и местоположението им.

Чрез изграждането на виртуализирана свързаност може да се осъществи пълна интеграция на всички устройства и техните екосистеми. Този нов свят обаче ще изисква изтънчен и интелигентен софтуер, който да координира всички операции - разпознаване на глас, картина и движение, което ще трансформира изцяло общуването ни с компютърния интерфейс в безпроблемно взаимодействие между потребител и всички електронни устройства в живота му.

Проучването ни дава възможност да надникнем в бележниците на едни от най-влиятелните технологични лидери в света - в това число експерти от HP Labs, Facebook, Microsoft, Google и учени от водещи университети.

Екипът прогнозира, че в бъдеще многоядрените архитектури ще ни позволят да зареждаме телефоните си веднъж месечно. Обвързаността на всякакви устройства в обща мрежа (Internet of Things) ще ни позволи да се обличаме в дрехи, които следят всяко наше действие. Нанотехнологията ще спасява животи чрез камери, които ще поглъщаме, и миниатюрни роботи, създадени от части, които са 50 хил. пъти по-малки от човешки косъм. Експертите смятат още, че на фона на експоненциалния растеж на информационните центрове ще се увеличат и притесненията за постигане на оптимален баланс между удобството и сигурността на личните данни на потребителите.

Потенциалът на квантовите компютри е нечуван, смятат още експертите, тъй като технологията е ограничена единствено от физичните закони. Универсалните модули с памет от типа DRAM ще предизвикат тектонични размествания в развитието на компютърните архитектури и софтуера. Триизмерното принтиране пък се очаква да създаде революция в производството, позволявайки на компаниите да проектират продукти със сложен дизайн, който в момента е твърде скъп и нерентабилен за изпълнение.

Специалистите смятат, че способността на машините да се самоусъвършенстват ще има все по-голяма роля в живота ни, независимо дали става въпрос за класиране на резултати при търсене, препоръчване на продукти, или изграждане на по-добри модели на околната среда. Развитието в сферата на медицинските роботи пък ще донесе до много иновации, свързани със здравеопазването - от автоматизирано доставяне на медицински консумативи до телемедицина и протезиране.

Очаква се консумацията на енергия да продължи да расте с увеличаването на световната популация, а при електромобилите, системите за охлаждане на информационните центрове и батериите се очаква устойчив пробив. Силициевата фотоника ще промени изцяло широколентовата интернет връзка, времето за реакция и енергийните предизвикателства, а разработките на всички нива на мрежовата инфраструктура ще продължат да тласкат напред изследователската дейност и интернет икономиката. В сферата на софтуерните мрежи OpenFlow и SDN протоколите ще направят мрежите по-сигурни, прозрачни, гъвкави и функционални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
еваларка баце наистина, много як сайт, май ше се преместим там да се чете, че в инвестора рядко пускат нещо добро и интересно ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
абе аз колкот и да ги защитатавам руските пингвини надали ше са руските ама да видим ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
Vladi666
преди 9 години
Руските
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Който се интересува от тематиката, препоръчвам сайта ***.futuretimeline.netПрекрасен сайт с научни прогнози за бъдещето на човешката раса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още