Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Комуникационната комисия на САЩ: ZTE е заплаха за националната сигурност

Агенцията потвърди решението си за китайската компания

Комуникационната комисия на САЩ: ZTE е заплаха за националната сигурност

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Федералната комуникационна комисия (FCC) в Съединените щати потвърди решението си да обяви ZTE за заплаха за националната сигурност заради притесненията, че оборудването, произведено от китайската компания, може да бъде използвано за шпионаж, пише Bloomberg.

Действието показва, че FCC остава твърдо решена да отлъчи ZTE и базираната в Шънджън Huawei Technologies от американския пазар, където малките оператори разчитат на тяхното евтино телекомуникационно оборудване.

На срещата си на 10 декември агенцията ще разгледа правилата за съставянето на списъци със забранено оборудване, обяви председателят на FCC Аджит Пай в публикация в блога на организацията от 18 ноември, в която Huawei се посочва като заплаха.

Още по темата

Комисията заяви, че ZTE и Huawei носят риск от шпионаж – твърдение, което и двете компании отричат. Агенцията е все по-критична към китайските фирми предвид напрежението между Пекин и Вашингтон в областта на търговията, коронавируса и въпросите на сигурността. FCC обмисля да наложи забрани за китайски компании, а миналата година попречи на China Mobile да влезе на американския пазар.

На 30 юни агенцията определи и ZTE и Huawei за заплаха за националната сигурност, а първата призова агенцията да преосмисли решението си. Компанията заяви, че доставя безопасно и сигурно оборудване и е „ясно и напълно посветена на спазването на всички съответни закони в Съединените щати“.

В изявление на Пай, изпратено по имейл, той определя отхвърлянето на искането на ZTE като „още една важна стъпка в настоящите ни усилия за защита на американските комуникационни мрежи от рискове за сигурността“.

ZTE отказва да коментира въпроса. Акциите ѝ понижиха стойността си с 4,9% днес по време на търговията в Хонконг.

Компанията не е отхвърлила факта, че китайското законодателство задължава компаниите „да предоставят достъп, съдействие и подкрепа за правителствени данни по събиране на разузнавателна информация“, посочва Пай в туит.

Huawei не се споменава в новите изявления от FCC. Компанията отделно е поискала от агенцията да преразгледа решението си да я отлъчи, а комисията събира информация до 11 декември, след като Huawei подаде документи от над 5000 страници към нея.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
А1 подпомага борбата с климатичните заплахи за водния сектор