IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРС: Няма промяна в качеството на мрежите за цифрово телевизионно разпръскване

Намалява общият брой оплаквания до деловодството на Комисията за регулиране на съобщенията

18:37 | 23.07.15 г.
КРС: Няма промяна в качеството на мрежите за цифрово телевизионно разпръскване

Не е констатирана промяна в качеството на мрежите за цифрово телевизионно разпръскване през последните месеци, твърди председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

След като Съдът в Люксембург осъди България за нарушаване на три европейски директиви за начина, по който е въведена цифровизацията на телевизионния ефир, Божков смята, че единственото решение на въпроса е предприемането на мерки на държавно ниво за отстраняване на нарушение.

„Конкретният въпрос трябва да бъде разрешен след координиране на позициите на всички отговорни държавни ведомства и в тясно сътрудничество с Европейската комисия. Изпълнението на съдебното решение трябва да се осъществи, без това да води дори и до временно спиране на излъчването на цифрови телевизионни програми“, коментира той.

По думите на Божков в момента се обсъжда дали е възможно лицензите на мултиплексите да бъдат отнети, но преди това трябва да се получи потвърждение от Европейската комисия (ЕК), че планираните мерки ще доведат до пълно изпълнение на решението.

КРС ще предприеме всички възможни мерки в своята компетентност, за да избегне евентуални проблеми с цифровата телевизия, които могат да засегнат потребителите, уточни Божков. Той твърди, че от началото на 2015 г. са получени 20 жалби за проблеми с приемането на цифрови телевизионни сигнали. Направените проверки са показали основно технически проблеми при приемане от страна на жалбоподателите.



Като цяло през 2014 г. се е запазила тенденцията за намаляване на общия брой оплаквания, постъпили в деловодството на регулатора. През миналата година се отчита спад от почти 10% в броя им. През 2013 г. са депозирани 3291 г., а през предходната година – 5032 жалби. Божков твърди, че над 50% от постъпилите през 2014 г. жалби са свързани с нелоялни търговски практики, прекратяване на договори, оплаквания за сметки, получаване на нежелани търговски съобщения и неизпълнение на други договорни отношения.

От началото на 2015 г. до месец юни КРС е получила общо 1497 потребителски жалби, уточнява експертът. 581 от тях са препратени от Комисията за защита на потребителите. През 2014 г. са наложени санкции с наказателни постановления в размер на 1 061 300 лева.

По думите на Божков България е сред страните в Европейския съюз, които се радват на най-ниски цени на мобилни гласови услуги.

„В рамките на стартиралата през настоящата година процедура за преразглеждане на анализ на пазарите за терминиране, ще се анализира и оцени бъдещото развитие на факторите, въз основа на които се формират нивата на цените на едро (за терминиране на ефективен оператор)“, коментира още той.

Цените на международния роуминг в ЕС и максималните им нива са нормативно определени в Регламента за роуминга, който се прилага във всички пълноправни членки на ЕС. Ето защо бъдещото ниво на цените за роуминг на едро и дребно зависи от измененията, които ще приеме ЕК.

Божков припомня, че таксуването на надценки за роуминг услуги ще бъде прекратено на 15 юни 2017 г., като от тази дата доставчиците на роуминг услуги (ДРУ) няма да имат право да таксуват допълнително извършването на повиквания, изпращането на SMS или използването на пренос на данни в роуминг на действащите национални цени.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още