IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРС: Телекомите ще се опитат да се защитят от предстоящото отпадане на роуминга

Темата с различното таксуване на SMS-ите се преекспонира, твърди Веселин Божков

09:00 | 15.02.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Мобилните оператори ще се опитат да се възползват от всички законодателни възможности, които защитават техните права относно предстоящото през юни 2017 г. отпадане на роуминга в рамките на Европейския съюз (ЕС). Това каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков пред БНТ.

„Това е една спечелена 10-годишна борба за потребителите. След отпадането на роуминга всеки наш разговор в чужбина ще се таксува като национален“, обясни Божков.

Той отбеляза, че телекомите не са съвсем доволни от предстоящата промяна.  „Отпадането на цените на роуминг не е свързано с националните цени. Може да има повишаване на места, но има регулативни механизми, които да бъдат задействани. Освен това роумингът отпада и за мобилните данни“, посочи още председателят на КРС. 

"Роумингът отпада за всичко, включително и за интернет, няма да е безплатен, но няма да има надценка. Ако имаме безплатни мобилни данни в България, значи и в чужбина ще имаме. Нашият оператор даже ще е длъжен да ни предупреди, ако безплатния интернет свършва и колко ще бъдем таксувани в чужбина", добави Божков. 

Той коментира и темата с различното таксуване на SMS-ите, написани на кирилица и латиница, като по думите му казусът излишно се преекспонира.

По думите му проблемът с различното таксуване на SMS-ите е факт, но въпросът не е регулаторен. Има стандарти, според които основата е латиницата, а другите азбуки се таксуват като 16 бита, а не както при латиница - 7, обясни той

Съществува елемент на несправедливост, но това са стандатрите, обръщали сме се към Европейската комисия (ЕК), но няма ответна реакция. Нека не забравяме, че скоро SMS-ите ще станат безплатни, допълни Божков.

Той поясни, че няма нарушения от страна на операторите.

„Това е изкуствено създаден проблем, на интернет страницата на операторите има информация за това кои знаци как се таксуват. Темата със SMS-ите се преекспонира“, заключи председателят на КРС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
TheSkorpion
преди 7 години
Тази разпоредба е пълна кретения. Има страшно много неща, които не са домислени и просто така са решени. Хубаво е, че падат цените за клиентите. Операторите продължават обаче да се разплащат помежду си. Хайде сега си представете някой с неограничени разговори калъв трафик може да направи? Всичко това предразполага към измами и целенасочени атаки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
пасъм
преди 7 години
Колко скоро ще станат безплатни СМС-ите ?! Този защо само за роуминг мисли, ако може въобще да мисли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Georgi_Kodinov
преди 7 години
Ако ти каже че се използва UTF-8 кодиране на SMS-ите ще е по-лесно ли ? Съмнявам се. Това не означава нищо за никого. Нито алтернативата: използване на т.н. narrow character sets. ISO-8859-5 или windows-1251. И определено няма да изясни "за" и "против" на двата подхода. Само ще кажа че със стартирането на GSM услугите в България старите "feature" телефони кодираха кирилицата с windows-1251. Верно работеше със 140 символа. Но вероятността телефона ти да не я разбере и да получиш странни символи вместо SMS беше голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
orchis
преди 7 години
"Има стандарти, според които основата е латиницата, а другите азбуки се таксуват като 16 бита, а не както при латиница - 7, обясни той" Ето това е експерт. Просто нямам думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още