Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

КРС връчи на телекомите разрешенията за използване на 5G честотите*

Това се случи в Деня на телекомуникациите

КРС връчи на телекомите разрешенията за използване на 5G честотите*

Снимка: Pixabay

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е връчила официално разрешения за използване на честоти за 5G, съобщиха два от телекомите в България.  

Това се случи, след като регулаторът продаде 5G лицензите за общо 13,4 млн. лева през април. Тогава A1 купи лиценз за 4,7 млн. лева, Vivacom – за 4,6 млн. лева, а Telenor – за 4,1 млн. лева.

Telenor разкри, че вече има разрешение да ползва честотите в спектъра от 3,6 GHz, който компанията спечели в рамките на проведения на 6 април търг. В рамките на аукциона Telenor взе честотната лента от 3500-3600 MHz. Тя ще я използва, за да развива своята 5G мрежа за период от 20 години.

Още по темата

От своя страна Vivacom съобщи, че е получила лиценз за честотната лента 3700-3800 MHz за изграждането на следващото си поколение мобилна мрежа. Лицензът е получен от главния изпълнителен директор на телекома Атанас Добрев.

Той определи днешния ден за „исторически за телеком индустрията в България“, защото лицензите дават възможност на операторите да изградят и да разгърнат своите 5G мрежи.

Връчването се случи в Деня на телекомуникациите. Според Добрев 5G мрежата има огромен потенциал „и ще бъде двигател за развитието на страната ни в икономически и социален план“.

В съобщението си до медиите Vivacom обяви, че планира бързо да разшири покритието на своята мрежа. Освен това предвижда значителни инвестиции в C-band, така че да се осигури допълнителен капацитет и по-високи скорости.

Предоставянето на спектъра е особено важно както за телекомуникационните оператори, така и за целия пазар, тъй като дава възможност за навлизането на нови технологии.

"5G ще предложи качествено различно изживяване за клиентите, бизнеса и правителствата в близкото бъдеще“, коментира главният изпълнителен директор на Telenor България Джейсън Кинг.

„Направихме още една важна стъпка към налагането на 5G в страната. Като технологичен лидер ние имаме най-подготвената мрежа за търговски старт на истинско 5G и за предлагането на мобилни услуги от пето поколение на нашите клиенти. Затова и направихме най-голяма инвестиция в лиценз, за да си гарантираме лентата 3600-3700 MHz. Нашата 5G мрежа работи на нея от самия си старт, което означава, че с тази инвестиция имаме капацитет да предложим първокласни търговски 5G услуги в най-кратки срокове“, коментира преди дни в съобщение за медиите и Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България.

Актуализирано с коментар от А1

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
И Румъния забрани 5G оборудването на Huawei за новата си мрежа