Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Лекар: Няма доказана опасност за здравето заради 5G мрежата

Никое проучване не сочи за вреди при електромагнитните излъчвания, каза началникът на клиника по образна диагностика в "Св. Иван Рилски"

Лекар: Няма доказана опасност за здравето заради 5G мрежата

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Няма ясно доказана опасност за здравето заради 5G технологията. Това заяви д-р Марин Пенков, началник на клиника по образна диагностика в "Св. Иван Рилски". Коментарът е по повод експлоатацията на 5G мрежа в България, която все още не е в пълния си обхват.

Миналата седмица Vivacom обяви, че започва да предлага на клиентите си първите 5G услуги в България. Операторът е пуснал 5G мрежа в централните градски части на всички 27 областни центъра.

Д-р Пенков обясни, че на този етап няма проучване, което да доказва, че 5G технологията е вредна и няма доказани вредности при електромагнитните излъчвания. 

Още по темата

„Твърдението, че има връзка между тази технология и коронавируса той определи като абсурдно. "Няма как една физична величина да пренася РНК", категоричен беше той и обясни, че подобно нещо е възможно само в сферата на научната фантастика.

Има нови познания, нови заболявания, но не може да се обвинява нещо ново за това, смята той.

Първото поколение на тази концепция за клетъчна система започва да навлиза още през 80-те години в западния свят. При нас то се появява през 90-те години с навлизането на мобифоните. Във второто поколение вече навлизат цифровите комуникации, концентрирани към гласово предаване на данни и слаба интернет връзка, посочи обясни гл. ас. д-р Климент Ангелов от факултета по Телекомуникации в ТУ. Той каза, че 5G представлява едно обединяване на 2, 3 и 4G в една нова концепция.

В случая става въпрос за надграждане на възможността за по-високи скорости на предаване на данни, отбеляза той.

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Телекомуникации 5G мрежа

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Последните космически иновации – в новото издание на Годишната конференция на Bloomberg