IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Liberty Global купува дял в ITV от BSkyB

Американската компания ще плати 481 млн. британски лири, за да придобие 6,4% от най-големия британски оператор

15:17 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Liberty Global купува дял в ITV от BSkyB

Американската телевизионна компания Liberty Global ще придобие дела от 6,4% на британския си конкурент British Sky Broadcasting Group (BSkyB) в най-големия британски оператор ITV. Liberty Global, която се стреми да засили позициите си в Европа, ще плати 481 млн. лири (824,18 млн. долара) за сделката, пише Wall Street Journal.

Сделката за миноритарния дял в ITV е третата такава на Liberty във Великобритания. Компанията придоби Virgin Media за 16 млрд. долара миналата година, а по-рано през тази съвместно с Discovery Communications придоби All3Media за близо 1 млрд. долара.

Бизнесът на ITV расте, докато доставчикът на безплатни канали разширява продукцията си, като САЩ са основният ѝ целеви пазар. Освен да изнася британски предавания, компанията развива и американски продукции, за да спечели по-широка аудитория.

„Това е привлекателна инвестиция за нас на най-големия ни пазар на кабелни услуги“, коментира изпълнителният директор на Liberty Global Майк Фрайс. Неговата компания ще финансира сделката чрез комбинация от заем, свързан с хедж операция, която ще бъде подсигурена от акциите на ITV и наличната ликвидност.

Базираната в Колорадо компания е особено активна през последните три години що се отнася до придобивания на кабелни оператори в Европа, където се разпростира и по-голямата част от мрежата ѝ. Liberty оперира в 14 държави, 12 от които са в Европа.

Миналата година тя придоби холандския оператор Ziggo за близо 10 млрд. долара и е в процес на сливане с напълно контролирания от нея кабелен оператор UPC в опит да създаде по-силен местен конкурент на холандската телекомуникационна компания KPN.

Освен това Liberty увеличи дела си в белгийската Telenet Group Holding и се опита да придобие най-големия немски кабелен оператор Kabel Deutschland Holding, но британската телекомуникационна компания Vodafone Group отправи по-добра оферта. Още тогава Liberty беше голям оператор в страната, след като купи втората по големина кабелна компания UnityMedia през 2009 г., както и Kabel Baden-Wuerttenberg през 2011 г.

BskyB, която е най-големият платен оператор на Острова, заяви, че ще използва приходите от продажбата за основни  корпоративни нужди. Първоначално сателитният оператор купи голям дял в ITV през 2006 г., но в последствие трябваше да го намали заради решение на Апелативния съд през 2010 г.

Компанията държи лъвския пай върху правата за излъчването на мачове от английската Висша лига от 1992 г., но среща сериозна конкуренция в лицето на BT, която отдели милиарди долари за излъчването на водещи спортни събития. Анализаторите са на мнение, че BskyB ще трябва да инвестира още на следващия търг за правата върху футболното първенство, за да се справи със заплахата от BT.

Цената на акциите на ITV се покачи с 6,4% до 195,5 пенса за брой в сутрешната търговия на Лондонската борса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още